Alles over kunst

Nieuws

In Memoriam Paul Depondt

Op 25 januari overleed Paul Depondt (1953-2022). Paul was lang een van de kernredacteurs van HART waarvoor hij vanaf 2006 begon te schrijven. Hij had toen al lang naam gemaakt als eminent cultuurjournalist voor de Nederlandse Volkskrant, waar hij werkte van 1987 tot 2005, eerst als recensent beeldende kunst, nadien als coördinator Boeken.

Paul Depondt was journalist, criticus en essayist die werkte rond de thema’s beeldende kunst, boeken, cultuurgeschiedenis en cultuurpolitiek. Hij stond bekend als een uiterst erudiet man, met een scherpe pen, niet gespeend van enige humor, en altijd op zoek naar een originele invalshoek. Hij startte zijn loopbaan bij het Vlaamse tijdschrift De Nieuwe, stapte toen over naar het dagblad Het Volk, waar hij de cultuurbijlage opzette.

Na de topjaren bij De Volkskrant (men noemde hem daar de Vlaamse Bourgondiër, altijd goed gekleed, minzaam en vriendelijk) ging hij het rustiger aandoen vanuit een huisje in het Gentse Klein Begijnhof, waar hij samenwoonde met partner Sonja. Het huis was tot de nok gevuld met boeken, die hij daadwerkelijk las en recenseerde, sinds 2006 ook voor HART. Voor dit magazine schreef hij ook vele recensies, onder meer over de Biënnales van Venetië, de Documenta in Kassel en andere tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Lees zijn bijdrage over de Biënnale 2007 in Venetië, die in het juninummer van HART 22 verscheen, en maak kennis met zijn scherpe beoordelingsvermogen, inzichten, spitsvondigheid en schrijfstijl, waar geen eindredactie ooit werk aan had.

Paul Depondt kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen, maar bleef altijd monter en optimistisch. Een goed glas wijn hoorde er ook altijd bij, en hij kende alle fijne eethuisjes rond de Via Garibaldi in Venetië, waar hij elke Biënnale logeerde en waar ik menig keer met hem tafelde, na gedane arbeid.

Depondt was een professional, maar met liefde voor het vak. Hij straalde cultuur uit. Het HART-team betoont zijn medeleven aan zijn partner Sonja en zijn zoon Ruud.

Paul Depondt in zijn habitat. Foto Veselina Georgieva.