Alles over kunst

Nieuws

HISK naar Brussel

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) breidt het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) zijn werking uit van Gent naar Brussel.

Op voorstel van de collegeleden Pascal Smet, bevoegd voor Cultuur, en Sven Gatz, bevoegd voor Onderwijs, heeft het VGC-college beslist met het HISK samen te werken en het instituut een subsidie toe te kennen van 185.000 euro.

Hiermee krijgt het HISK een Brusselse uitvalsbasis, in de voormalige Gossetfabriek in Sint-Jans-Molenbeek. Dankzij de subsidie kan het HISK een ruimte verbouwen en inrichten tot een multifunctionele ruimte met ateliers, werkplaatsen, event- en tentoonstellingsruimte.

Daarnaast wordt deze nieuwe ruimte ter beschikking gesteld van professionele kunstenaars, kunst- en cultuurorganisaties, de Nederlandstalige academies beeldende kunsten en de instellingen hoger onderwijs in Brussel.

“We zijn blij met de uitbreiding van HISK naar onze hoofdstad”, zegt Pascal Smet. “Afgestudeerde kunstenaars krijgen via dit project een extra duw in de rug én we zorgen voor extra en hoognodige atelierruimte. De expo- en maakruimtes zullen ook toegankelijk zijn voor andere Brusselse kunstenaars en cultuurorganisaties. Dat het HISK in goed gezelschap van Needcompany en Peeping Tom een plek inneemt in het Gosset gebouw is de kers op de taart. De oude fabriek wordt stilletjesaan een mengelmoes waar creatievelingen kunnen openbloeien en groeien. Zo zetten we Brussel als internationale kunstenstad nog meer in de kijker.”

“Met de komst van het HISK doen onze Brusselse academies beeldende kunsten en het hoger kunstonderwijs een gouden zaak: de komst van het prestigieuze HISK naar de Molenbeekse Gossetfabriek zal onze Brusselse talentvolle leerling-kunstenaars niet alleen een uitstekende werk- en leerruimte bezorgen maar hen ook inspireren om zich verder artistiek te ontwikkelen”, aldus Sven Gatz.

"Dankzij de investeringssubsidie van de VGC kan het HISK zijn werking verder ontplooien in Brussel op de Gosset-site en mee een speler zijn in de hedendaagse kunstscène waar onze hoofdstad een belangrijke rol in speelt", zegt professor Willem Elias, voorzitter van de raad van bestuur van het HISK. "We zijn bovendien ook citydev.brussels dankbaar dat we kunnen gehuisvest worden op hun site. De ruimte biedt immers heel wat mogelijkheden en alvast kansen aan onder meer jonge getalenteerde Brusselse kunstenaars om hun plek in de stad op te eisen.”

hisk.edu

HISK studio Nelleke Cloosterman, photo © Diego Lama