Alles over kunst

Nieuws

Guillaume Désanges nieuwe directeur Palais de Tokyo

Curator en criticus Guillaume Désanges is benoemd tot nieuwe directeur van het Palais de Tokyo in Parijs. Désanges vervangt Eva Lavigne, die in 2019 begon bij het museum voor hedendaagse kunst en slechts twee jaar aan het hoofd stond voordat ze vertrok om te dienen als de nieuwe directeur van de Collection Pinault.

Het Palais de Tokyo is de grootste instelling voor hedendaagse kunst van Parijs. Nooit eerder heeft Désanges een instelling van deze omvang geleid. Désanges heeft een gevarieerde achtergrond. Hij is de oprichter van Work Method, een curatorieel bureau dat zich richt op productie en sinds 2013 leidde hij La Verrière, de Brusselse galerie van modelabel Hermès. Hij was gastcurator van een aantal tentoonstellingen, waaronder een solo van Neïl Beloufa in Palais de Tokyo in 2018.

In de aankondiging van zijn benoeming beloofde hij het museum te beschouwen als een ‘levend lichaam’ in ‘permanente evolutie’. Hij vermelde dat hij zal gaan samenwerken met lokale instellingen en scholen en dat het museum, onder zijn leiding, eens in de twee jaar een groot participatief evenement buiten de muren van de instelling zal organiseren.

Guillaume Désanges, foto Jean-Luc Flémal