Alles over kunst

Nieuws

Gevolgen voor Venetië-paviljoen Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat ook de kunstwereld niet ongeroerd. De Russische invasie zet het Oekraïense paviljoen op de Biënnale van Venetië in de wacht, en Marina Abramović roept in een videoboodschap op voor solidariteit.

De gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft helaas ook gevolgen voor de Oekraïense culturele sector. Na de Russische invasie publiceerde op donderdag, publiceerde het officiële Twitter-account van het Oekraïense paviljoen een persbericht en een Twitter-thread, waarin werd aangekondigd dat de werkzaamheden aan het paviljoen zijn stopgezet.De organisatoren van het paviljoen zeiden dat ze ‘niet in direct gevaar verkeren’, maar zijn gedwongen het werk aan de geplande solopresentatie van werken van Pavlo Makov in Venetië stop te zetten. Meer informatie op The Art Newspaper.

De Servische Marina Abramović heeft een video geplaatst uit solidariteit met Oekraïne na de Russische invasie van Oekraïne op donderdag. In de korte video betrok ze haar eigen ervaringen op de situatie. Ze vertelt over geboren te zijn in voormalig Joegoslavië, 'een land dat bloeide onder culturen uit het Westen en Rusland uit het Oosten'. Tijdens haar tijd in Oekraïne, die ze een paar jaar geleden voor haar werk bezocht, ‘heeft ze de mensen daar leren kennen als sterk en waardig’. Meer informatie op The Art Newspaper.

Architecturale weergave van het Oekraïense paviljoen door ФОРМА, courtesy van het Ministerie van Cultuur en Informatiebeleid van Oekraïne, The Naked Room en Borys Filonenko