Alles over kunst

Nieuws

Geluidskunstenaars weigeren Duitse kunstprijs

Geluidskunstenaars Mendi en Keith Obadke hebben afgelopen weekend een eervolle vermelding geweigerd voorafgaand aan de ceremonie voor de jaarlijkse Giga-Hertz Award, uitgereikt door het ZKM Centrum voor Kunst en Media in Karlsruhe, Duitsland. Keith Obadike publiceerde zaterdag een verklaring op zijn Facebook-account om aan te kondigen dat hij en zijn partner weigerden de eer in ontvangst te nemen als reactie op de opmerking van een ZKM-vertegenwoordiger dat de organisatie ‘moest kiezen tussen “kwaliteit en diversiteit”’ tijdens een repetitie op afstand voor die prijsuitreiking die live werd gestreamd. Obadke schreef: ‘Praten over het afzetten van kwaliteit tegen diversiteit is verderfelijk en mag niet worden getolereerd.’

‘Een ZKM-vertegenwoordiger zei in zijn ingestudeerde commentaar dat dit jaar het meest diverse jaar van de prijs was met kandidaten uit vele landen en een aantal vrouwen en mensen van kleur. Terwijl we op Zoom wachtten op onze cue om ons deel van de ceremonie te beginnen, zei hij dat ze uiteindelijk moesten kiezen tussen “kwaliteit en diversiteit”’, schreef Obadke, die de verklaring van ZKM beschreef als een ‘old false binary’.

Het getrouwde kunstenaarsduo kreeg erkenning voor hun werk Fit (the Battle of Jericho) (2016), een 10 minuten durende meerkanaals geluidsinstallatie geïnspireerd op een Afro-Amerikaanse spirituele uit de jaren 30, tentoongesteld als onderdeel van de door muzikant Vijay Iyer samengestelde tentoonstelling Relation in het destijds nog bestaande New Yorkse Met Breuer in 2016. Het echtpaar, Igbo Nigeriaans Amerikaans, heeft andere grote projecten over ras en de Amerikaanse geschiedenis gemaakt, waaronder American Cypher, een stuk uit 2013 dat geluiden gebruikt die zijn opgenomen in Monticello, de plantage in Virginia en het landgoed van Thomas Jefferson, dat werd geïnstalleerd in het Studio Museum in Harlem.

De winnaar van de Giga Hertz Award van dit jaar was de Duitse componiste Christina Kubisch, die de hoofdprijs van € 10.000 ontving. Yvette Jackson en André Damião ontvingen de Giga-Hertz Production Awards. Maja S. K. Ratkje en Viola Yip kregen eervolle vermeldingen. Elk van de ontvangers nam hun prijs in ontvangst tijdens de formele ceremonie op zaterdag.

Keith en Mendi Obadike. Alle rechten voorbehouden