Alles over kunst

Nieuws

Geen nieuw gebouw voor M HKA

De procedure rond de geplande nieuwe gebouw van het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) in Antwerpen wordt opgeschort, zo meldt VRT Nieuws. Het nieuws is ook bevestigd door het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA). Het is onduidelijk hoe de situatie nu verder zal evolueren.

De timing van de bekendmaking van dit nieuws is op zijn minst opvallend te noemen. Zopas nog stelde het M HKA een nieuw artistiek team voor onder leiding van voormalig senior curator Nav Haq. De keuze om het artistieke luik achter zich te laten en zich volledig te concentreren op de overgang naar een nieuwe museuminfrastructuur omschreef algemeen directeur Bart De Baere toen in schaaktermen als een "koninginnenoffer". Dat blijkt nu een vreemde zet. Het nieuwe gebouw diende te openen in 2024, maar daar is inmiddels geen sprake meer van.

Officieel luidt het dat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen omtrent de architecturale voorstellen, ondanks de mededinging van vijf vooraanstaande architectenbureau's waaronder SANAA en 51N4E. Verder zou "voortschrijdend inzicht in de noden van het M HKA" aan de basis liggen van de gemaakte beslissing. Daarmee blijft de precieze toedracht van de zaak dus in het ongewisse.

(c) Roger Price