Alles over kunst

Nieuws

Fotografen Dirk Braeckman en Stephan Vanfleteren krijgen eredoctoraat

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) kent een eredoctoraat toe aan Dirk Braeckman en Stephan Vanfleteren voor hun algemene maatschappelijke verdiensten. Het spel van licht en donker is een vast element bij de fotograaf Stephan Vanfleteren en fotograaf, beeldenmaker en picturaal kunstenaar Dirk Braeckman. De uitreiking vindt plaats op dinsdag 3 augustus om 11u in Casino Kursaal in Oostende tijden Theater Aan Zee.

‘Met deze eredoctoraten en met het partnerschap met Theater Aan Zee tonen we ons als een verbonden organisatie en leggen we bewust de brug tussen wetenschap en kunst. Academici en kunstenaars werken immers beiden vanuit nieuwsgierigheid, verwondering, vrijheid, creativiteit en kritisch denken. Dat bewijst het werk van fotografen zoals Stephan Vanfleteren en Dirk Braeckman’, aldus Caroline Pauwels, rector bij de VUB en gast-curator voor Theater Aan Zee.

Stephan Vanfleteren is al dertig jaar actief als internationaal gewaardeerd fotograaf. Hij studeerde Fotografie aan LUCA School of Arts in Brussel en is gerenommeerd voor zijn zwart-witportretten en reportages in binnen- en buitenland. Zijn werk wordt gekenmerkt door soberheid en karakterfotografie. In zijn werken zoekt hij tegenstrijdigheden op en verbindt ze met elkaar zoals leven en dood, verdriet en hoop, heden en verleden, veerkracht en verslagenheid met als achtergrond de vier natuurelementen.

Dirk Braeckman is gekend als fotograaf, beeldenmaker en picturaal kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. In 2017 werd hij gevraagd door voormalig Vlaams minister Sven Gatz om België te vertegenwoordigen op de 57ste internationale kunsttentoonstelling La Biennale di Venezia. Hij zoekt de grenzen op in de fotografie en zoekt naar raakvlakken met andere kunstexpressies. De kijker heeft de vrijheid om zijn eigen zoektocht aan te vatten naar de interpretatie van zijn werken.

Dirk Braeckman
Alle rechten voorbehouden