Alles over kunst

Nieuws

Evelyn Taocheng Wang wint ABN AMRO Kunstprijs

De 9de ABN AMRO Kunstprijs is toegekend aan Evelyn Taocheng Wang (1981, Chengdu). In maart 2020 openen, als onderdeel van de prijs, tentoonstellingen van haar werk in de Hermitage Amsterdam en in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN AMRO op de Zuidas in Amsterdam.

Alle rechten voorbehouden
De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid van het werk zijn daarbij leidende criteria. Uit het juryrapport: *"De jury [kiest] voor een kunstenaar die met mysterieus en verleidelijk werk op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. De jury is gegrepen door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis. Ze combineert een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt."*

De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Silvia Zonneveld (financieel adviseur).

Evelyn Taocheng Wang (China, 1981, woont en werkt in Rotterdam) studeerde in Nanjing, China en aan de Städelschule in Frankfurt, en was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. Ze won de Dolf Henkes Prijs (2019), de Dorothea von Stetten Prijs en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs (beide 2016). Wang had solotentoonstellingen bij Kunstwerke in Berlijn, Vrienden v/h S.M.A.K. in Gent en het Frans Hals Museum in Haarlem. Ze nam deel aan Manifesta 11 in Zürich en haar werk was onderdeel van groeps-tentoonstellingen in onder andere Rome, New York, Middelburg, Shanghai, Los Angeles, Manilla, Düsseldorf, Londen en Milaan.

Alle rechten voorbehouden