Alles over kunst

Nieuws

Emma Lavigne verruilt Palais de Tokyo voor Collection Pinault

Ze stond nog geen twee jaar aan het roer van Palais de Tokyo in Parijs, maar Emma Lavigne heeft bekend gemaakt dat daar op 1 november een einde aan komt. Op 1 november zal de Française de nieuwe directeur worden van de Collection Pinault, die het kunstbezit van de Franse miljardair François Pinault beheert. Bij de Pinault-collectie zal Lavigne de leiding hebben over drie musea: de onlangs onthulde Bourse de Commerce in Parijs, evenals de Punta della Dogana en het Palazzo Grassi, beide in Venetië.

Toen Lavigne in 2019 werd aangesteld was dat groot nieuws. Ze was de eerste vrouw die het Palais de Tokyo ging leiden sinds het museum zichzelf in 2002 omdoopte tot kunsthal, en sowieso een van de weinige vrouwen aan het hoofd van een grote hedendaagse kunstinstellingen in Frankrijk.

Lavigne werd in 2008 curator hedendaagse kunst bij het Centre Pompidou, waar ze zich met name toelegde op de relatie tussen muziek, dans en beeldende kunst. In 2014 werd ze tot directeur benoemd van het Centre Pompidou-Metz. In 2015 was Lavigne curator van het Franse paviljoen op de Biënnale van Venetië met de Franse kunstenaar en muzikant Céleste Boursier-Mougenot.

Het vertrek van Lavigne is de zoveelste opschudding aan de top van een voorname Parijse instelling. In de afgelopen anderhalf jaar hebben het Louvre, het Musée du Quai Branly-Jacques Chirac en het Centre Pompidou allemaal nieuwe leiding gekregen. De topfuncties in het Musée d'Orsay en het Musée de l'Orangerie – die voorheen werden bezet door Laurence des Cars, de nieuwe president van het Louvre – zijn momenteel nog niet ingevuld.

Emma Lavigne in het Palais de Tokyo, foto Roberto Frankenberg