Alles over kunst

Nieuws

Eeckman Art Prize: Timo van Grinsven in Botanique

De Eeckman Art Prize 2019 werd uitgereikt aan Timo van Grinsven (° 1985), tijdens de kunstbeurs Art on Paper in BOZAR. De jury bestond uit Eléonore de Sadeleer (directrice Fondation CAB), Miene Gillion (kunstverzamelaar), Bas Hendrickx (artistiek directeur Art on Paper), Sophie Lauwers (director of exhibitions BOZAR), Cédric Liénart de Jeude (Eeckman Art Insurance) en Benedikt van der Vorst (kunstverzamelaar).

Van Grinsven toont slechts een beperkt aantal werkenin BOZAR, maar het is in de galerie van Botanique dat u moet zijn voor zijn solotentoonstelling ‘Automagisch’. Daar heeft de kunstenaar een uitgekiend geheel aan werken bij elkaar gebracht, betoverend in zijn meticuleus oog voor detail en vaste hand in het maakproces. Een feilloze presentatie ook: een feest van kleur en vorm, van dansende lijnen en spanningsbogen. Zijn werk speelt met verschillende dimensies, te beginnen bij de tekenkunst. Van Grinsven erkent ook het belang daarvan als ik hem kort weet te spreken:

“Tekenen is het voor mij het medium dat het dichtst bij het denken staat. Ik heb heel veel tekeningen gemaakt maar daarvoor moet ik in een bepaalde staat zijn. Die vind ik niet zo snel. Het heeft ermee te maken dat mijn sculpturen ook veel aandacht vragen, die op hun beurt weer het begin zijn van de schilderijen die eigenlijk ook weer sculpturen zijn. De ene praktijk eet de andere op. Ik probeer altijd wel een connectie te zien of te maken. Het kan zijn dat ik een tekening maak en er een sculptuur uit voortvloeit.”

Automagisch tot 27 oktober in Botanique (galerie), Koningsstraat 236, Brussel. https://www.botanique.be

Art on Paper tot 27 oktober in BOZAR, Ravensteinstraat 23, Brussel. https://www.bozar.be

Foto (c) Geoffrey Fritsch