Alles over kunst

Nieuws

Dirk Schutyser overleden

De Gentse advocaat, kunstverzamelaar en artistiek voorvechter Dirk Schutyser is overleden. Dirk Schutyser was van 1995 tot 2008 voorzitter van De Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (Vrienden v/h S.M.A.K). De Vereniging lag aan de basis van de geboorte van het S.M.A.K. in 1999. In die zin was hij een spilfiguur in de geschiedenis van het Gentse museum. Dirk Schutyser was een uiterst gedreven man, die Jan Hoet van heel nabij steunde in zijn toenmalige S.M.A.K.-plannen. Toen er over de opvolging van Jan Hoet na diens pensionering een zware discussie ontstond nam Schutyser ontslag als voorzitter van de Vrienden.

Dirk Schutyser was trots op de collectie van S.M.A.K., maar ook in het bijzonder over de aankopen die door de Vrienden v/h S.M.A.K. gerealiseerd werden. Mede door zijn inspanningen is het iconische werk ‘Grande Casserole de Moules’ van Marcel Broodthaers in het S.M.A.K. gebleven.

Uit de hommage-tekst van het S.M.A.K. zelf: ‘Dirk hield niet alleen van kunst en van zijn museum, maar ook van kunstenaars. Als verzamelaar verzamelde hij niet alleen kunstwerken, maar ook loyale vriendschappen met kunstenaars.’