Alles over kunst

Nieuws

Depot Boijmans Van Beuningen geopend

Twee decennia nadat er voor het eerst over werd gepraat, is het Depot Boijmans Van Beuningen nu eindelijk geopend als 's werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot. De meeste musea kunnen misschien nog geen 10 procent van hun collectie tonen. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft met het ontsluiten van de opslagkluizen voor het publiek daar radicaal mee gebroken. Het Depot Boijmans Van Beuningen is vanaf nu te bezoeken.

Het speciaal gebouwde depot, dat een nieuw, permanent kunstwerk van Pipilotti Rist op de zijkant heeft geprojecteerd, is het eerste in zijn soort. We krijgen toegang tot de volledige collectie van 151.000 kunstwerken van het museum. Binnen de glazen constructie zijn 63.000 schilderijen, foto's, films, designobjecten, hedendaagse kunstinstallaties en sculpturen te zien, evenals 88.000 prenten en tekeningen. Bezoekers zullen niet alleen de kunst kunnen bekijken, maar ook kunnen zien hoe medewerkers de werken actief restaureren, herverpakken en vervoeren.

Museum Boijmans Van Beuningen zelf is nog steeds gesloten voor een ingrijpende verbouwing die naar verwachting in 2028 klaar zal zijn. Het idee voor het concept van de openbare opslag ontstond nadat de vorige depot van het museum herhaaldelijk onder water kwam te staan, waardoor een nieuwe en permanente oplossing nodig was. Terwijl items uit de collectie tijdelijk buiten het terrein werden gehuisvest, werden de voordelen van het bouwen van een aangrenzende faciliteit in het Museumpark duidelijk. Toen kwam het idee om het open te stellen voor volledige toegang tot de collectie, die openbaar eigendom is.

Depot Boijmans van Beuningen, foto Ossip van Duivenbode