Alles over kunst

Nieuws

Debatten over antisemitisme bij Documenta 15 geannuleerd

Een reeks debatten over antisemitisme die binnen het kader van Documenta 15 zou plaatsvinden is geannuleerd. Onder de titel We need to talk! Art – Freedom – Solidarity, waren de debatten georganiseerd als reactie op beschuldigingen van de Khalil Sakakini Cultural Center (KSCC), die beweerde (deels op basis van feitelijke onjuistheden) dat leden van twee collectieven, alsmede twee leden van de Documenta-adviesraad, de (pro Palestijnse) BDS-beweging steunden. Op 4 mei gaf ruangrupa, het Indonesische kunstenaarscollectief en artistiek leider van Documenta 15, in naam van Documenta aan dat de besprekingen niet meer zullen doorgaan.

Het collectief heeft in een open brief op het platform e-flux de beschuldigingen verworpen als ‘pogingen om kunstenaars te kwader trouw te delegitimeren’. Ter verklaring van de annulatie schreef ruangrupa het volgende: ‘[H]et is duidelijk geworden dat de beschuldigingen en insinuaties aan het adres van het discussieforum en Documenta momenteel een productieve discussie onmogelijk maken’.

www.e-flux.com

Leden van het in Jakarta gevestigd kunstenaarscollectief ruangrupa, artistiek leider van Documenta 15, courtesy de kunstenaars, foto Jin Panji 2019