Alles over kunst

Nieuws

BRUSK: nieuwe tentoonstellingsruimte en ontmoetingsplaats

In Brugge werd BRUSK voorgesteld, een nieuwe tentoonstellingsruimte die vooral ook een ontmoetingsplaats wil zijn. BRUSK zal gebouwd worden door Robbrecht en Deam architecten. Zij hebben samen met Olivier Salens architecten de prijs gewonnen om de nieuwe kunsthal te ontwerpen in samenwerking met het bedrijf CIT Red.

Het gebouw wordt opgetrokken in het historisch centrum van Brugge naast het Groeningemuseum. Jammer genoeg moet het Sint-Andreasinstituut verhuizen naar een kleinere locatie voor de bouw van het BRUSK. Hier ontstond recent alvast commotie rond.

Robbrecht en Daem ontwierpen eerder al het Concertgebouw Brugge en zetten ook nu in op een open ontmoetingsplaats. Op de begane grond komt er alvast een park dat zal dienen als grote openbare, transparante ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een stukje grond dat teruggegeven wordt aan de Bruggelingen. Bij het BRUSK-ontwerp schenken de architecten extra veel aandacht aan lichtinval. Zo zal het nieuwe gebouw veel daglicht gebruiken, wat verschilt van veel hedendaagse musea. Het licht zal er bovendien binnenvallen via het noorden, wat ook het geval is in een typisch kunstenaarsatelier. Het dak wordt gemaakt van glazen pannen waar zonnepanelen in verwerkt zijn. De grote hoogte van de tentoonstellingszalen doet denken aan de hoge torens van een kerk of kathedraal. De ruime zalen zullen dienen als tentoonstellingsruimtes waar rondreizende tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, maar ze kunnen ook opgedeeld worden in verschillende ruimtes voor kleinere exposities en performances.

Het is nog niet duidelijk wie de nieuwe kunsthal gaat leiden, noch welk artistiek programma de stad voor ogen heeft. Maar na de Triënnale van Brugge, waarvan in mei de derde editie start, is dit een volgende stap in het meer hedendaagse profiel dat de stad zich wil aanmeten.

De Vlaamse overheid verstrekt 27,2 miljoen euro subsidies voor dit project. De subsidies bedragen zestig procent van de kostprijs, de rest van de kosten wordt gedragen door de stad Brugge zelf. Dit is het grootste bedrag dat de Vlaamse overheid ooit heeft uitgetrokken voor een project in Brugge.
Ondertussen blijven rond de bestaande museuminfrastructuren van hedendaagse kunst veel open vragen. S.M.A.K-directeur Philippe Van Cauteren gaf recent met Le Musée et son Double, waarvan de maquette momenteel te bezichtigen is in het museum, nieuw leven aan zijn droom tot een gevoelige uitbreiding van de bestaande expositieruimte. In Antwerpen blijft het voorlopig oorverdovend stil rond de stilgelegde plannen voor het nieuwe M HKA. En Mu.ZEE gaf recent via interim-directeur Dominique Savelkoul te kennen dat er vanaf 2024 een verbouwing op de planning staat.

Alle rechten voorbehouden