Alles over kunst

Nieuws

Bruno Latour overleden

De Franse socioloog en filosoof Bruno Latour is in de nacht van 8 op 9 oktober op vijfenzeventigjarige leeftijd overleden. Hij laat een inspirerend en urgent oeuvre na.

Bruno Latour werd bekend door zijn sociologische en antropologische studies naar het wetenschappelijk bedrijf en hoe wetenschappelijke kennis tot stand komt. Het inzicht dat feiten feilbare kennis representeren deed de academische wereld op haar grondvesten schudden. Maar het afgelopen decennium zette Latour zich juist in om de geloofwaardigheid van de wetenschap te verdedigen, en hield zich bijna exclusief bezig met de complexe realiteit van wat hij het 'nieuwe klimaatregime' noemde; een nieuwe wereld waarin alles op zijn grondvesten schudt.

Afgelopen jaren stond Latour in grote belangstelling, ook in de kunstwereld. Hij cureerde verschillende grote exposities, waaronder de Taipei biënnale, die later in Metz te zien was en waaraan Barbara De Coninck een lang stuk weidde. Bij Octavo publicaties en Boom uitgevers verschenen afgelopen jaren enkele Nederlandstalige uitgaven van recente werken, waarin Latour met name ingaat op de ecologische situatie van de aarde. Een dubbelpublicatie ter gelegenheid van de toekenning van de Spinozalens bespraken we in het zomernummer van 2021.

Foto Christopher Anderson/Magnum, voor The New York Times, 2018