Alles over kunst

Nieuws

Bij het afscheid van galeriehouder Pim De Rudder

De bekende galeriehouder Pim De Rudder, van de gelijknamige galerie in Assenede, is overleden.

Van opleiding architect stampte Pim De Rudder in het hart van het mosseldorp Assenede de galerie uit de grond. Flamboyante Pim De Rudder – een understatement – komt de verdienste toe sinds eind jaren 60 en tot zijn laatste snik een lange trein waardevolle Vlaamse kunstenaars op de rails te hebben gezet. Overtuigd van hun talenten bracht hij Jean Bilquin en Pjeroo Roobjee voor het voetlicht. Te vuur en te zwaard verdedigde hij de constructivisten Guy Vandenbranden, Willy Plompen en Jan van den Abbeel. De gevel van zijn galerie werd één groot abstract, geometrisch, kleurrijk schilderij: een spektakelstunt die we vandaag met Londen of New York associëren, maar niet met het Oost-Vlaamse Assenede van toen.

Pim De Rudder combineerde artistieke eruditie met volkse toegankelijkheid. De excentrieke en innemende netwerker De Rudder – woeste haardos, sjaal en Lennon-bril – moet de uitvinder van het pop-up restaurant worden genoemd. Hij nodigde geregeld topchefs en bevriende keukenprinsessen uit om voor een select gezelschap van kunstenaars, critici, museumdirecteurs, politici, vermogende neringdoeners en verzamelaars een feest om nooit meer te vergeten te bouwen.

In de gloriejaren van Pim De Rudder waren de woorden publiekswerking en participatie nog niet uitgevonden, noch doorgesijpeld in het jargon van het geprofessionaliseerde en betoelaagde culturele establishment. Klik op Galerie Margaretha de Bouvé en klik door naar een amateurfilmpje gedraaid op het Midzomerforum 1975 in het hart van Assenede. Stampvolle kroegen, verbaasde kinderen, boeren, buitenlui en fanfares van Honger en Dorst vergaapten zich in gedeelde verwondering aan het huzarenstuk dat Pim De Rudder voor mekaar kreeg: een tegendraads en eigentijds kunstenfestival voor allen en voor iedereen.

Alle rechten voorbehouden