Alles over kunst

Nieuws

Beaufort 21 belooft een mooie editie te worden

© Westtoer APB

Een staycation zal ons deze zomer zonder twijfel naar de Belgische kust lokken. Geen nood als we het strand niet op mogen want de zevende editie van Beaufort ziet er veelbelovend uit. Curator Heidi Ballet zet voor de tweede keer de bakens uit. Ze kreeg niet alleen alle kustgemeenten mee aan boord, ze selecteerde ook een tot de verbeelding sprekende groep kunstenaars die vanaf 27 mei de hele Belgische kust in één lange tentoonstelling zullen veranderen. Naar goede gewoonte zullen een aantal permanente werken aan het kustlandschap toegevoegd worden. Met namen als Laure Prouvost (FR) – De Panne, Els Dietvorst (BE) – Koksijde-Oostduinkerke, Goshka Macuga (PL) – Nieuwpoort, Oliver Laric (AT) – Middelkerke-Westende, Rosa Barba (IT) – Oostende, Maen Florin (BE) – De Haan-Wenduine, Marguerite Humeau (FR) – Blankenberge en Jeremy Deller (UK) – Knokke-Heist mogen we hier alvast naar uitkijken. Ook de namen van de kunstenaars die present zullen geven voor de tijdelijke kunstwerken klinken ons als muziek in de oren: Adrián Villar Rojas (AR) – Zeebrugge (in samenwerking met Triënnale Brugge), Nicolás Lamas (PE) – Bredene, Michael Rakowitz (US), Heidi Voet (BE), Timur Si-Qin (DE), Maarten Vanden Eynde (BE), Monokino (BE), Rossella Biscotti (IT), Jimmie Durham (US), Raphaela Vogel (DE), Sammy Baloji (DRC) en Nel Aerts (BE).

“Het thema van Beaufort 21 ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de Kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze Kust de mens veranderd'. Dit perspectief lijkt meer gepast na een jaar van pandemie”, aldus Heidi Ballet. De 21 kunstenaars worden uitgenodigd om hier een eigen invulling aan te geven, maar samen vormen ze een geheel: “De kunstwerken activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende, lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.” Nieuw dit jaar is dat er ook performance op het programma zal staan. Tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad.

De provincie West-Vlaanderen wordt in de zomer 2021 zonder twijfel de place to be voor hedendaagse kunst met in de hoofdrollen Beaufort 21, Triënnale Brugge, Triënnale Kortrijk en niet te vergeten het kunstenfestival Watou. Wij kijken er alvast naar uit!

Beaufort, alle kustgemeenten van 27 mei tot 7 november 2021.
www.beaufort21.be

© Westtoer APB