Alles over kunst

Nieuws

Artistieke leiding Sonsbeek stapt op

De artistieke leiding van de kunstmanifestatie Sonsbeek stapt op wegens ‘ondraaglijke werkomstandigheden’, aldus een artikel in het NRC, dat op 30 september verscheen.

De twaalfde editie van Sonsbeek, de internationale openluchttentoonstelling in Arnhem die ongeveer iedere vier jaar plaatsvindt, zou anders dan de vorige edities de hele periode tussen 2020 en 2024 omspannen. Daar komt dus nu vroegtijdig een eind aan. Het artistieke team, dat bestaat uit curatoren Amal Alhaag, Antonia Alampi, Zippora Elders, Aude Mgba en Krista Jantowski, en onder leiding staat van Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, kondigden aan dat ze hun werkzaamheden gezamenlijk op 1 november zullen neerleggen.

Volgens het NRC-artikel schrijven Ndikung en zijn team, in een brief aan het bestuur van de organiserende stichting, dat de arbeidsomstandigheden de afgelopen drie jaar ‘precair en uiteindelijk ondraaglijk’ waren. Verder geven ze aan dat ze het slachtoffer waren van seksisme en institutioneel racisme, en dat zowel Sonsbeek-functionarissen als het bestuur hun herhaaldelijk geuite zorgen hierover negeerden.

Het bestuur van de Sonsbeek stichting liet volgens het NRC in een reactie weten het besluit van het curatorenteam te betreuren, ‘maar niet via de media inhoudelijk te willen reageren.’ Ze willen dit in een persoonlijk gesprek doen en hebben, volgens het artikel, het curatoren team hiervoor uitgenodigd.

Vorige zomer (in HART 215) sprak Pieter Vermeulen met Amal Alhaag, een van de vier co-curatoren.