Alles over kunst

Nieuws

Antony Hudek nieuwe directeur MDD

De Raad van Bestuur van het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle heeft Antony Hudek (°1976, Genève, woont in Gent) benoemd tot algemeen directeur van het museum Dhondt-Dhaenens (MDD). Hudek zal vanaf 17 februari de algemene leiding overnemen van Joost Declercq die meer dan 10 jaar het museum leidde. Tussen de raad van bestuur van het MDD en Declercq kwam het vorig jaar tot een conflict over de geplande uitbouw van het museum, waarop beide partijen in onderling overleg scheidden.

Hudek is de voormalige directeur van de kunstruimte Objectif Exhibitions in Antwerpen en staat tot op heden aan het hoofd van het internationale postgraduaat programma Curatorial Studies, een samenwerking tussen KASK School of Arts, S.M.A.K. en de Universiteit van Gent. Eerder was hij al tewerkgesteld als curator in het M HKA, in Raven Row en in Tate Liverpool. Naast zijn ervaring als uitgever, curator en onderzoeker heeft Hudek ook een doctoraat in de kunstgeschiedenis aan het Courtauld Institute of Art, University of London.

“Uit een 30-tal kandidaten koos het nominatiecomité onder leiding van Benedikt van der Vorst Antony Hudek omwille van zijn managementkwaliteiten, ervaring op het vlak van erfgoed, zijn kennis van de hedendaagse kunstwereld en zijn academische expertise. Zijn motivatie om de intrinsieke kwaliteiten en het reeds gevoerde beleid van het MDD verder uit te spelen en te versterken gaven de doorslag,” aldus Jan Steyaert, voorzitter van de raad van bestuur.

Hudek wil het museum Dhondt-Dhaenens naar een volgend hoofdstuk leiden door de troeven van het MDD extra in de kijker te plaatsen. De visie van Hudek voor het museum is om een nog breder publiek aan te trekken en het regionale, nationale en internationale bereik te vergroten.

Antony Hudek: “Mijn visie voor het museum is om voort te bouwen op dit erfgoed met enerzijds historische tentoonstellingen waarin de collectie centraal staat en anderzijds hedendaagse kunsttentoonstellingen gericht op een breed publiek. Daarnaast wil ik het onderzoeksprofiel van het museum versterken en The Wunderkammer Residence en de Woning Van Wassenhove breder onder de aandacht brengen en het vertrouwen met de buurt en gemeente herwinnen.”

Op zondag 1 maart openen in het museum Dhondt-Dhaenens twee solotentoonstellingen van Gary Hume en Francis Upritchard. Antony Hudek zal dan ook officieel worden voorgesteld als nieuwe directeur.