Alles over kunst

Nieuws

Ann Demeester vanaf 2023 directeur Kunsthaus Zürich

Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem en bijzonder hoogleraar Kunst en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wordt de nieuwe directeur van Kunsthaus Zürich, een van de grootste musea in Zwitserland met een van de meest significante kunstcollecties van het land.

Sinds 2014 staat Demeester (1974) aan het hoofd van het museum in Haarlem, waar ze verantwoordelijk was voor het ‘herpositioneren van het instituut’, aldus het museum zelf. De in Brugge geboren Demeester verruilde inmiddels bijna twintig jaar geleden haar thuisland voor Nederland, waar ze in 2002 begon bij W139 in Amsterdam en deze tot 2006 leidde. Daarna was ze gedurende zeven jaar directeur bij De Appel, eveneens te Amsterdam.

Haar nieuwe aanstelling in Zwitserland zal op 1 januari 2023 officieel ingaan, maar als directeur vertrekt Demeester per 1 februari 2022 bij het Frans Hals Museum. Uit meer dan veertig kandidaten werd Demeester gekozen als opvolger van Christoph Becker, die het Kunsthaus na 23 jaar zal verlaten. “De unieke uitdaging om een encyclopedisch kunstmuseum te leiden in de culturele hoofdstad van Zwitserland is een enorme eer”, aldus Demeester in het persbericht van het Frans Hals Museum.

Tijdens de coronapandemie trad de museumdirecteur expliciet naar voren als spreekbuis voor de culturele sector – een positie die zij eerder op zich nam toen in Nederland in 2012 forse bezuinigingen in de kunst- en cultuursector werden doorgevoerd door toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra, waarmee ze op televisie in debat ging.

Ann Demeester in het Frans Hals Museum in Haarlem, foto Jacqueline Haas