Alles over kunst

Expo  HART Nr. 213 special

Vijf opmerkelijke initiatieven tijdens Antwerp Art Weekend

Sam  Steverlynck

UHF

UHF, een tijdelijk, artist-run initiatief gewijd aan videokunst en bewegend beeld, pakt uit met een zogenaamd Straight-To-Video Film Fest. De plaats van het gebeuren is VIDEO 77 in Borgerhout, de enige overblijvende videotheek in Antwerpen die er in december na 34 jaar jammer genoeg ook de brui aan geeft. Helen Dowling evoceert in I am not the sky de veranderende rol van kamelen doorheen de geschiedenis – van transportmiddel tot toeristische attractie – terwijl Barbara Visser zich richt op een ander spektakel: afstompende spelprogramma’s waarin de winnaars met bergen huishoudelijke apparaten naar huis gaan. Filmfans komen uiteraard ook aan hun trekken met video’s die verwijzen naar filmklassiekers. Mark Luyten gaat aan de haal met Antonioni’s cultfilm Zabriskie Point, terwijl Peter Lemmens een bootleg maakt tussen Jaws en The Last Shark. Met verder ook werk van Anaïs Chabeur, Annelein Pompe, Chloé Op de Beeck, Eleye Boerenkamps en Karina Beumer.

Generaal Eisenhowerlei 77, Borgerhout




Bernaerts Gallery

Lisse Declercq en Tramaine de Senna, First Date, courtesy Bernaerts Gallery

Lisse Declercq en Tramaine de Senna zijn duidelijk ook film buffs, afgaande op wat ze in hun mars hebben voor huis Bernaerts. De ingang en eerste etage van het veilinghuis, ondergebracht in de voormalige interbellumbioscoop Cinema Tokio, palmen ze in voor hun duoshow First Date – effectief de eerste samenwerking tussen beide kunstenaars. Ze spelen met de esthetiek van diners en movies, de fantasmagoria van de droomfabriek Hollywood in een duet tussen realiteit en fantasie. Persoonlijke verhalen worden weergegeven in een flashy vormtaal die knipoogt naar populaire cultuur en cinema. Zo evoceren de zeemzoete schilderijen van Declercq de verleidelijke beeldtaal van reclame en cosmetica, terwijl De Senna gedegen cultuurhistorisch onderzoek vertaalt naar werk dat de meest uiteenlopende vormen aanneemt.

Verlatstraat 20, Antwerpen, www.bernaerts.eu




Frans Masereel Centrum @ Copyright

Nora Turato, Puzzle (2020), Commissioned by Frans Masereel Centrum

COVID-19 heeft zowat de hele samenleving, en uiteraard ook de kunstwereld, door elkaar geschud en aangespoord om bestaande modellen te herzien en op zoek te gaan naar tijdelijke (?) alternatieven voor formats die we als evident beschouwden. Zo trad ook het Frans Masereel Centrum in Kasterlee, bekend als tentoonstellings- en residentieplek voor kunstenaars die werken rond prints, uit diens comfortzone. Als reactie op de pandemie brengt het geen klassieke tentoonstelling, maar nodigde het zes toonaangevende kunstenaars uit om een werk te bedenken dat men thuis kan beleven en activeren. Vier van die zes bijdragen voor dit project met de toepasselijke titel Solitude, kan u nu ontdekken in de boekenwinkel Copyright. Zo stelt Patrick Van Caeckenbergh een kauwgomautomaat voor en kan u de edities van Nora Turato, Taus Makhacheva en Tris Vonna-Michell bewonderen in de vitrine.

Nationalestraat 28/A, Antwerpen, www.fransmasereelcentrum.be




Numbered By

Numbered By Denie Put, 14:20 Medium, Color Gothic Grape © Victor Darmont

Ook Numbered By wijkt af van de klassieke paden. Het is een platform dat de grenzen tussen kunst en mode onderzoekt door sweatshirts uit te geven, gebaseerd op een ontwerp van een kunstenaar. De kunstenaars – onder wie Denie Put, Tom Volkaert, Shirley Villavicencio Pizango en Catherina Dhaen – worden uitgenodigd om een gloednieuw werk te maken op vierkant formaat, dat uitvergroot wordt afgedrukt op een stuk textiel. Dat wordt vervolgens in twintig gelijke delen gesneden om er een sweatshirt van te maken. De twintig shirts samen vormen het werk, waardoor de drager zo ook deel wordt van het kunstwerk. Elke sweater wordt genummerd, gesigneerd door de kunstenaar en verpakt in een doos, die tevens fungeert als editie. Op de bovenste verdieping van BorgerHub kan u de sweaters bekijken van Denie Put en Shirley Villavicencio Pizango, naast de oorspronkelijke kunstwerken waaruit ze werden gedistilleerd.

Turnhoutsebaan 92, Borgerhout, www.numberedby.com




Deborah Bowmann

Deborah Bowmann, The spectacle of our lives, courtesy De Studio

Deborah Bowmann is niet alleen de naam van een artistiek duo, het is ook een van de meest opmerkelijke kunstruimtes in Brussel. Initiatiefnemers Amaury Daurel en Victor Delestre speelden aanvankelijk, haast als een performance, de rol van gladde galeriehouders, vaak in identiek hetzelfde pak. Ze laten zich, naast hun eigen artistieke praktijk, ook steeds meer opmerken als curator. Zo boksen ze in De Cinema de groepstentoonstelling The Spectacle of Our Lives in elkaar met een bonte groep kunstenaars zoals Pauline Curnier Jardin, Laurie Charles & Nicolas Jorio, Arnaud Eubelen, Felix Kindermann, Eva L’hoest en vele anderen. De expo is opgevat als een soort toneelstuk waarin elke kunstenaar een rol speelt binnen de ontwikkeling van de plot. Alle werken in de expo, of het nu gaat om een video, performance, sculptuur of installatie, bewegen, evolueren of kunnen worden geactiveerd. Vaut le détour!

Maarschalk Gérardstraat 4, Antwerpen, www.destudio.com