Alles over kunst

Expo

Valgerður Sigurðardóttir bij Keteleer Gallery

Tamara Beheydt

Praktische info

Valgerður Sigurðardóttir. I Got Some Strange News Today, tot 24 januari bij Keteleer Gallery, Pourbusstraat 3-5, Antwerpen. Open woe-za van 10-18u, zo van 12-18u, www.keteleer.com

We zijn nog nooit collectief zo lang thuisgebleven als in 2020. Ook voor kunstenaar Valgerður Sigurðardóttir – vaak kortweg Vala genoemd – bleek de huiselijke sfeer de grootste inspiratie dit jaar. Ze presenteert haar nieuwe werken in haar tweede solotentoonstelling bij Keteleer Gallery.

Valgerður Sigurðardóttir, You've Got Mail, 2020, concrete, 114 x 88 cm

Sigurðardóttir werkt met beton en keramiek, vrij zware materialen, maar hanteert een eerder luchtige stijl. Haar tekeningen en reliëfs hebben iets cartoonesk en illustratiefs. De keramieken, serietjes van telkens negen tegels, doen sterk denken aan een pagina uit een stripalbum. Toch vertellen ze geen rechtlijnig verhaal. Vaak vertrekkend vanuit een huiselijke titel (Apartment, Home, House) spelen ze met een dunne lijn tussen wat huiselijk, veilig en comfortabel voelt en dat wat argwanend, ongemakkelijk en akelig kan zijn. Het zijn stripverhalen die we echter niet kunnen ontcijferen. De titel van de tentoonstelling – I Got Some Strange News Today – laat immers ook veel aan de verbeelding over.

In Apartment zien we bijvoorbeeld een lege ladder onder een lamp, een schaduw die zich aftekent op de vloer, een hand op een schouder, een sleutel in een viskom: allemaal mogelijke elementen van een goed moordverhaal. Of slaat onze verbeelding op hol? Misschien zijn dit gewoon afbeeldingen van een persoon die net verhuisd is. Hetzelfde geldt voor alle scènes: zijn ze zo warm en huiselijk als ze eruit zien? Of hebben ze wat te verbergen? Stuk voor stuk zijn ze mogelijke scenario’s voor familiekiekjes, of voor drama’s en thrillers. Ze bevatten een grote mate van spanning, versterkt door het gevoel van isolatie dat we allemaal al maanden meedragen.

Valgerður Sigurðardóttir, Autumn, glazed ceramics and flex cement, 58 x 47 cm

Middenin de ruimte staan twee betonnen sculpturen; huizen bevolkt door keramieken personages en meubels. De personages, herkenbaar in hun onschuldige eenvoud, zijn hier en daar dezelfde als in de tegels: hun verhaal gaat verder. Eenzelfde unheimlichkeit heerst in deze betonnen ‘poppenhuizen’ (een oneerbiedige term voor Sigurðardóttirs vaardigheid). Iemand staart uit het raam, iemand staat naakt in een hoek, iemand kijkt televisie: intieme scènes, waarbij de kijker een gluurder wordt. De kleine raampjes nodigen uit om erdoor te kijken.

Het raam is een vaak terugkerend motief in de werken, en niet alleen letterlijk: het valt op dat vierkante structuren zeer aanwezig zijn. De werken met negen tegels vormen ook een raamstructuur; een doorkijk naar puzzelstukken die de beschouwer kan proberen verbinden. Ook op de tegels zelf en in de betonnen reliëfs zijn ramen, deuren en ladekasten vaak te zien. Meer dan ooit is de kijker zich bewust van de eigen positie: een buitenstaander, die binnenkijkt in een verhaal dat niet (of toch?) het onze is.

Een lege stoel, een hond die op de postbode wacht, iemand die naakt uit het raam staart: in Sigurðardóttirs werken schuilt niet alleen veel mysterie, maar ook verwachting. De kijker kan binnengluren, maar de personages verlangen misschien nog het meest naar buiten. I Got Some Strange News Today vertelt een verhaal van isolatie, dat twee kanten kan opgaan: de warme gezellige kant, of de griezelige, claustrofobische kant. Afhankelijk van wat de kijker voelt, kunnen de werken andere uitkomsten kennen.