Alles over kunst

Expo

Rotterdam Art Week: 7 highlights

Sam Steverlynck & Pieter Vermeulen

Rotterdam Art Week vindt plaats van 30 juni t/m 4 juli 2021. We lijsten voor u op wat u alvast niet mag missen.

Wilfried Lentz

(c) Wilfried Lentz

Een van de toonaangevende galeries in Rotterdam is Wilfried Lentz. Midden 2019 verhuisde de galerie van het modernistische complex Justus van Effen – waar de instelling A Tale of A Tub nog zit – naar een nieuwe locatie in de havenbuurt in Rotterdam-West. De groepstentoonstelling Stoneware for a Dwelling brengt een zestal kunstenaars samen die een loopje nemen met het begrip huiselijkheid en dagelijkse objecten die in hun handen minder vertrouwd en doorgaans onbruikbaar worden. Met een mooie lijst kunstenaars zoals Rossella Biscotti, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Andrea Éva Győri, Kokou Ferdinand Makouvia, Michael Portnoy en Petter Dahlström Persson.

www.wilfriedlentz.com


Piet Zwart Instituut

(c) Piet Zwart Instituut

Jong talent krijgt traditiegetrouw veel aandacht op Art Rotterdam, zoals op de sectie Prospects - Mondriaan Fonds, waarvoor gastcurator Johan Gustavsson het werk van 75 kunstenaars samenbracht die in 2019 een werkbijdrage ontvingen van het Mondriaan Fonds. Als u nog meer aanstormend talent wil ontdekken, moet u zeker ook een kijkje nemen in het Piet Zwart Instituut. Werk van de graduaten van de Master Fine Art 2020 en 2021 is onder de noemer Material Context tijdens de Rotterdam Art Week te zien in Het Archief, de voormalige stadsarchieven. Nogal wat kunstenaars verwijzen dan ook naar de notie van archieven en documenten, en uiteraard ook het bewogen jaar dat ze achter de rug hebben. De expo werd samengesteld door Danny Giles, Nathalie Hartjes en Kim de Haas.

www.pzwart.nl


Kunstinstituut Melly

Exhibition overview Simon Fujiwara, new work, 2021, Kunstinstituut Melly, Rotterdam. Foto (c) Jeroen Lavèn

Kunstinstituut Melly is de minder politiek gecontesteerde naam waarmee het voormalige Witte de With kunstcentrum sinds januari 2021 voortaan door het leven gaat. En net zoals vroeger is het een van de toplocaties tijdens de Rotterdam Art Week waar verschillende expo’s te zien zijn. Zoals de eerste solotentoonstelling van de bekende Brits-Japanse kunstenaar Simon Fujiwara op Nederlandse bodem. Fujiwara is bekend door zijn ambitieuze tentoonstellingen waarmee hij diverse maatschappelijke fenomenen onder de loep neemt in uitgekiende displays. Tijdens de eerste lockdown richtte hij zijn aandacht op het animatiefiguurtje Who the Bær aan wie hij verschillende tekeningen, collages en installaties wijdde. Het figuurtje wordt in Fujiwara’s handen ‘een metafoor voor plezier en trauma, geweld en geluk van het leven in onze gemediatiseerde hedendaagse maatschappij.’ Verder kan u bij Melly ook nog een solo meepikken van de Zwitsers-Haïtiaans-Finse kunstenaar Sasha Huber en van de schilder Dan Zhu, die pendelt tussen Den Haag en Shenyang.

www.kunstinstituutmelly.nl


Huidenclub

Alle rechten voorbehouden

In het Rotterdamse Lloydkwartier gaat een nieuw cultureel platform van start onder de naam Huidenclub, een knipoog naar de industriële leerlooierij die er ooit gevestigd was. Oprichters zijn architecte Chantal Schoenmakers en Liv Vaisberg, die we kennen van kunstbeurzen als Collectible, Art Rotterdam, Poppositions en Independent. De Huidenclub komt pas op kruissnelheid in het najaar, wanneer ook kunstenaars en ontwerpers een werkplaats krijgen in de opmerkelijke architecturale setting. Een wisselend team van curatoren zal de programmatie verzorgen, waardoor het initiatief zal uitgroeien tot een interdisciplinaire community van makers die reflecteren over de sociaal-politieke impact van zowel kunst als design. Een preview van de Huidenclub krijgen we tijdens de Rotterdam Art Week, wanneer er maar liefst drie tentoonstellingen te bezoeken zijn rond het thema SELF-ASSEMBLE. In het oog springende namen zijn Pauline Boudry + Renate Lorenz, Patricia Kaersenhout, Pauline Curnier Jardin, Jennifer Tee en Evelyn Taocheng Wang.

huiden.club


A Tale of A Tub

(c) Elisa Strinna / A Tale of A Tub

Trade Winds in the Age of Underwater Currents bestaat uit een drietal solotentoonstellingen rond de thematiek van diepzeemijnbouw, kustecologie en onderzeese kabelnetwerken. Dat klinkt even specifiek als intrigerend: een onzichtbare infrastructuur en industrie die nochtans een onmiskenbare impact hebben op de globale economie. Welke rol kunnen kunstenaars in deze kwesties spelen, welk kritisch licht weten zij hierop te werpen? Elk vanuit een eigen invalshoek delen Kristina Õllek (EE), Sami Hammana (NL) en Elisa Strinna (IT) bij A Tale of A Tub hun onderzoek met het publiek.

a-tub.org


Shimmer

(c) Geo Wyeth

In het charmante historische stadsdeel Oud-Charlois ligt Shimmer, een initiatief dat al enkele jaren een cutting-edge, experimentele werking uitbouwt, online én offline. Hun programma bestaat uit verschillende hoofdstukken die met elkaar overlappen en zo onverwachte verbanden aangaan. Na Harm van den Dorpel vormt toonaangevend kunstenaar Geo Wyeth (New York, 1984) het derde hoofdstuk in de reeks World as Lover, World as Self, geïnspireerd op de activiste Joanna Macy. Wyeth werkt met muziek, performance, narratieve sculpturen en video. Hij werd genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2021, en is daardoor ook te zien in TENT.

shimmershimmer.org


Garage Rotterdam

Bik Van der Pol, Facts on the Ground, 2009. Foto: Aad Hoogendoorn

Sinds 2011 worden er jaarlijks vier hedendaagse kunsttentoonstellingen georganiseerd in een voormalige Volkswagen garage in het centrum van Rotterdam. De kwaliteit durft wel eens te variëren, maar dit keer lijkt het programma alvast veelbelovend. De groepstentoonstelling Garden State vertrekt vanuit de conceptuele tegenstelling tussen wildernis en tuinieren, met van daaruit tal van sociale, politieke, industriële en ecologische uitlopers. Een thematiek die de vinger aan de pols van de tijd houdt, met Fadwa Naamna als curator en bij de kunstenaars onder meer Marwa Arsanios, Felicity Hammond, Katja Novitskova, Bik Van der Pol en Amir Yatziv.

garagerotterdam.nl