Alles over kunst

Expo

MQ-reeks van Narcisse Tordoir in Vandenhove Gent

Marc Ruyters

Praktische info

Narcisse Tordoir, Labor and Production 1987-1998, Vandenhove, Gent, tot 15 januari 2022

In Vandenhove, centrum voor architectuur en kunst aan de Rosier in Gent (naast de Boekentoren) loopt de tentoonstelling Narcisse Tordoir. Labor and Production 1987-1998. Ze toont maquettes, tekeningen, schetsboeken en andere parafernalia die de Mechelse, in Antwerpen wonende en werkende kunstenaar (1954) in die jaren gebruikte om de ‘echte’, definitieve kunstwerken die hij toen maakte voor te bereiden. Vandaag wordt bij de meeste kunstenaars alles digitaal voorbereid, maar in de genoemde jaren was het vooral nog ‘handwerk’ en werd er analoog gedacht. En gelukkig maar, want in Vandenhove zie je hoe Tordoir met veel plezier bedenkt, ontwerpt en voorbereidt, vooraleer het eindwerk er uiteindelijk komt.

Hoe hij in die jaren werkte met zijn zoon bijvoorbeeld, hoe de werken onstonden die loodrecht op de muur werden vastgemaakt (één van de karakteristieken van zijn oeuvre, waarmee hij bekend werd) en nog veel meer. In Vandenhove draait het rond zes thema’s uit Tordoirs oeuvre: Iconen, Studio, Spiegel, Dodendans, Scherven en Assemblage.

In 2019 schonk Narcisse Tordoir het grootste deel van de 118 maquettes (de MQ-reeks, zoals hij ze noemt) aan het M HKA in Antwerpen. Ze is nu onder de hoede van het Centrum Kunstarcchieven Vlaanderen (CKV), dat er in de herfst van 2019 een archiefpresentatie mee opbouwde. CKV formuleerde het toen als volgt:

Het zijn plastische getuigen van een specifiek werkproces en tonen de ontwikkeling van vormen, beeldmotieven en gedachten van de kunstenaar. Deze schaalmodellen zijn meer dan driedimensionale schetsen of technische oefeningen; ze tonen ons de voortdurende zoektocht van de kunstenaar naar nieuwe manieren om naar schilderkunst te kijken. (…) Deze ‘werken op schaal’ lieten Tordoir toe om het plezier van het creëren te vrijwaren van de beperkingen en frustraties van de finale productie van een werk.

Het Vandenhove-gebouw aan de Rosier wordt overiens meer en meer een interessante kunstplek in Gent. Het werd ontworpen door de bekende architect Charles Vandenhove (1927-2019) em ging begin 2018 open. Het centrum steunt en neemt onderwijs- en onderzoeksinitiatieven op het raakvlak van architectuur en kunst. Het centrum Vandenhove beheert en valoriseert ook de kunstcollectie Vandenhove. Daarvoor wordt minstens één tentoonstelling per jaar georganiseerd. De kunstcollectie wordt aangevuld met bijkomende schenkingen, langdurige bruiklenen, en samenwerking met privé-verzamelaars. ‘Op deze manier worden de verzameling kunstwerken, beschikbaar voor onderzoek en onderwijs, verder uitgebreid’.

Nog uit het mission statement op de site van UGent: ‘Vandenhove wil een bescheiden, maar eigen plaats innemen binnen het Gentse culturele landschap, gericht op samenwerken met kunstinitiatieven binnen en buiten de UGent.’ En zo is het maar net. Het strakke Vandenhove-gebouw omvat onder meer een auditorium en een mooie tentoonstellingszaal. Sleutelfiguren in het beleid zijn bekende academisch-artistieke, Gentse namen als Bart Verschaffel (die ook de coördinatie op zich neemt), Steven Jacobs, Wouter Davidts en Maude Bass-Kruger. De Narcisse Tordoir-expo is gecureerd door Guy Châtel en Adriaan Verwee.

Narcisse Tordoir, MQ 80 - Scherven, courtesy de kunstenaar
Narcisse Tordoir, MQ 36 - Icoon, courtesy de kunstenaar