Alles over kunst

Expo

Marius Ritiu bij Moonstreet

Tamara Beheydt

Praktische info

Marius Ritiu. Highway to the Moon, tot 25 januari bij Moonstreet, Maanstraat 15, Antwerpen. Open do-vr van 14-17.30u, za van 14-18u,

In mei vulde hij de ruimte van Trampoline Gallery bijna volledig met een in koper geslagen ‘meteoriet’. De tentoonstelling, die Marius Ritiu (°1984) onder de naam Sisyphus Gallery organiseerde met curator en galeriehouder Simon Delobel, bleek het eerste deel in een groeiende reeks.

Courtesy of the artist

‘We laten deze meteoriet staan ‘until the rock stops rolling’,’ klonk het toen nog. Inmiddels verdween de Roemeens-Belgische Marius Ritiu enkele maanden naar New York, waar hij een andere meteoriet van acht meter hoog plantte in het Socrates Sculpture Park. En nu Simon Delobel de deuren van Trampoline Gallery definitief achter zich dichttrekt en een nieuwe ruimte opende in de Maanstraat in Antwerpen (vandaar de naam, Moonstreet), exposeert Ritiu daar het derde luik in zijn Sisyphus Gallery project.

‘Highway to the Moon’ heet de presentatie in de nieuwe galerie. Opnieuw een referentie aan het heelal en opnieuw is er een meteoriet te zien. Ritiu haalde de sculptuur van de eerste tentoonstelling uit elkaar om die in een nieuwe vorm tussen twee muren achter het huis te laten zweven. Een enorme brok koper, vol spanning en poëzie: vallend als een meteoriet, maar tegelijk ook onaantastbaar door de zwaartekracht, zoals een meteoriet in de ruimte.

Ritiu liet zich inspireren door de romanreeks ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ van Douglas Adams. Kleine koperen sculptuurtjes vormen samen viermaal de zin ‘Do not panic’ in morsecode – leesbaar als een reactie op deze absurde en zorgwekkende tijden. De beste reactie is de absurditeit zelf, schijnt de kunstenaar te denken. Van een kleine wasbak maakt hij gebruik om er een koperen vis in te laten zwemmen. Een met kopen beslagen tennisraket met hoorns lijkt een soort primitieve godheid te representeren, die het geheel overziet. ‘Eens je beseft hoe niets in de wereld steek houdt, kun je dat idee niet meer loslaten,’ stelt Ritiu. Het verhaal dat hij met ‘Highway to the Moon’ vertelt is even avontuurlijk als absurd, even luchtig als intrigerend.