Alles over kunst

Kunst in Quarantaine

Expo

Kunstproject Four Flags in België

Praktische info

Four Flags kan online gevolgd worden via de Instagram account @fourflags2020.

Four Flags is een tijdelijk project om tijdens deze periode van gesloten deuren kunstenaars te ondersteunen en kunst in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen. Het doel van Four Flags is om fysiek kunst te laten zien op een moment dat de focus ligt op virtuele kunstbeleving. Als de bezoekers niet binnen kunnen, dan komt de kunst naar buiten. Het is een initiatief van Julia Mullié en Nick Terra uit Amsterdam.

Het idee ontstond toen ze op de vensterbank van hun huis in Amsterdam van de zon genoten en hun oog viel op de vlaggenhouders aan hun voorgevel. Ze besloten 30 kunstenaars uit te nodigen om een vlag te ontwerpen. Elke vlag wordt als editie van 4 (+1 AP) geproduceerd en worden verkocht aan €150 per stuk (excl. verzendkosten). De volledige opbrengst gaat naar de kunstenaar.

Om Four Flags in België te ondersteunen kocht de Belgische verzamelaar Siska Bulkens de volledige set van 30 vlaggen met de intentie om naast de artiesten ook non-profits te betrekken in het project. Via een bruikleen en met de hulp van curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte laat ze de komende weken de vlaggen reizen langs een reeks van non-profits in België. Zo zullen de vlaggen vanaf 30 april tot 31 juli te zien zijn bij Netwerk Aalst, Aalst; Be-Part, Waregem; Kunsthal Gent; AAIR, Antwerpen; CIAP, Genk; KIOSK, Gent; La Loge, Brussel en CC Strombeek, Grimbergen.

Four Flags werd op 15 april in Amsterdam gelanceerd. Wekelijks worden twee nieuwe vlaggen aan het publiek geïntroduceerd. Als verrassingseffect worden de deelnemende kunstenaars pas bekend gemaakt wanneer hun vlag wordt opgehangen. De eerste vijf vlaggen zijn van Evelyn Taocheng Wang, Ola Vasiljeva, Das Institut (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Kasper Bosmans en Juliette Blightman.