Alles over kunst

Expo  HART Nr. 196

John Van Oers in Art Gallery De Wael

Marc  Ruyters

Praktische info

John Van Oers, Six Objects – Ten Options tot 13 oktober in Art Gallery De Wael 15, Leopold de Waelstraat 15, Antwerpen. Open vr-za van 14-18 u., www.dewael15.art. In samenwerking met Rossicontemporary, Brussel

John Van Oers (1967, woont en werkt in Borgerhout) staat bekend om zijn even lichte als heldere sculpturen en installaties, die vooral gestuurd worden door de noties architectuur en landschap. Het gaat om beeldende notities uit zijn eigen leven en ervaringen, met een grote zin voor uitpuring, vereenvoudiging en abstrahering. Het strak-esthetische is daarbij essentieel.

John Van Oers, ‘Six Objects -Ten Options’, 2019, detail Foto: John Van Oers
Van Oers heeft nu een tentoonstelling in de Antwerpse galerie De Wael 15, een mooie, maar geen gemakkelijke ruimte. Twee weken lang heeft hij zich uitgeleefd op de grote, witte zijmuur van deze white cube. Het idee achter deze installatie – die er uitziet als een som van vele delen, waarbij de uitkomst groter en sterker is dan het uiteindelijke optelresultaat – is dat van een plastisch vormgegeven tijdslijn die zijn eigen levenslijn is, vanaf zijn geboorte tot nu. En er zitten heel veel elementen in: bovenaan de levenslijn, die begint in 1965, het geboortejaar van zijn oudere broer, prijken bijvoorbeeld de silhouetten van de auto’s die zijn vader allemaal had, daaronder de auto’s die John Van Oers tot vandaag zelf bestuurde. Elk zes tot nog toe … De lijn loopt tot 2020, het eerste jaar van de brexit … Elk werk dat aan de muur hangt – behalve eentje – is gebaseerd op feiten uit Van Oers’ leven. Nog een paar voorbeelden: een constructie in hout bijvoorbeeld, met op elkaar liggende, maar ongelijke platte vlakken. Dat is een maquette van zijn ouderlijke huis, in een periode dat zijn moeder overleed en zijn zus in een vechtscheiding verwikkeld zat. Van Oers: “Dat bouwpakket is eigenlijk een metafoor voor wat mensen elkaar allemaal aan kunnen doen. Zoveel mensen streven naar een eigen huis en een auto, maar vaak wordt dat allemaal onmogelijk en kapot gemaakt. Ik zou het dus nooit meer in elkaar zetten. Maar mijn vader heeft het ooit wél eigenhandig gebouwd.”

Er hangt ook een scheidsrechterfluitje onderaan de tijdslijn: Van Oers heeft competitief veel gesport, vooral basket en tennis. Of een sculptuur die verwijst naar het bed van zijn moeder. Of de eerste kus van zijn huidige vrouw, met de sculptuur van een voordeur. Nog sculpturen: piepkleine toiletten, die verwijzen naar rioleringsproblemen die hij ooit in zijn woonst had. Het kan ook heel subtiel: een snorhaar van zijn kat Frieda, vastgeplakt aan de grote, witte muur.
Dit is een evenwichtsoefening tussen het anekdotische en het op zich staande, autonome kunstwerk. Van Oers slaagt daar wonderwel in, met een attitude van eenvoud en duidelijkheid. Six Objects – Ten Options heet de tentoonstelling, waarbij de ‘six’ en de ‘ten’ heel relatief zijn, want elk object opent nieuwe perspectieven.