Alles over kunst

Expo

Felicitas Rohden in Düsseldorf

Cis  Bierinckx

Praktische info

Felicitas Rohden, Where The Sun Sets Blue, tot 14 augustus bij Kunst&Denker Contemporary, Florastrasse 75, Düsseldorf. kunstunddenker.com/exhibitions

Mars, de rode planeet, spreekt tot de verbeelding van velen. De onbemande verkenner Perseverance landde onlangs, met bijna 11 miljoen namen van aardbewoners aan boord, probleemloos op Mars. Bowie vroeg zich als Ziggy Stardust af of er Life on Mars is, Elon Musk heeft reeds geruime tijd concrete plannen om de eerste Marskolonisten de lucht in te sturen en onder andere de Belgische kunstenaar, bioloog en ruimtesystemen onderzoeker Angelo Vermeulen koestert reeds lang een fascinatie voor de planeet waarvoor volgens filosofe en communicatiewetenschapster Caroline Pauwels (1) de geopolitieke strijd duidelijk op kruissnelheid is gekomen.

(c) Felicitas Rohden / Kunst & Denker Contemporary

Hoe kunst en wetenschap kunnen versmelten en elkaar kunnen inspireren vormen overwegend de grondslag voor de werken van de Belgisch-Duitse kunstenaar Felicitas Rohden. In de bescheiden ruimtes van de Düsseldorfse galerie vormt haar mailcorrespondentie met Sukjin Han, aanvoerder van NASA's meest recente Mars testmissie, de creatieve voedingsbodem voor een ensemble van sculpturale werken en een wetenswaardige immersieve website die als een artistiek-digitale verkenner van de tentoonstelling Where The Sun Sets Blue functioneert. Gevoed door de input van voormelde gesprekken verwezenlijkte Rohden een geabstraheerde beeldenreeksen, imaginaire cartografieën en mathematische inkjetprints. Hoewel de beperkte ruimte van de galerie weinig speling geeft aan de werken reis je als aanwezige mee in de illusie, nieuwsgierigheid, sculpturale visie en experimenteerkracht van de kunstenaar. De ingebeelde werkelijkheid die de kunstenaar vormgeeft is gebaseerd op persoonlijke interpretatie en een imaginaire voorstelling van het ongekende. Haar kunstige benadering hiervan zorgt voor evenveel fantasie als reflectie.


(c) Felicitas Rohden / Kunst & Denker Contemporary

Bovenop vormt het boek, als verzamelaar van ideeën en herinneringen, een aanvullend doch beduidend onderdeel van haar werk. Op ragfijne esthetische wijze integreert ze die rechtstreeks in haar handgemaakte beeldobjecten die eruitzien als doorgesneden witgelakte strandballen, opblaasbare wereldbollen of toverbollen. Op een landschap van zwart kwartszand geven deze objecten een indruk van vruchtbaarheid of zouden een vage variant kunnen zijn op Van Hoeydoncks Fallen Astronaut. De met een lasersnijder haarfijn gerealiseerde verticaal doorgesneden fictieve Marslandkaarten The Inverted Valley en Sheer Oloid (2021), net als de licht ademende blobachtige opblaasbare sculptuur Hollow Mountain (2021) zorgen voor een spannend spel tussen invulling, vorm en dimensie van zowel inhoud als sculpturale materie.

Felicitas Rohden maakt kunstwerken omdat ze iets wil laten zien wat ze zelf niet kent. Ze wil onderzoeken wat daaruit voorkomt. Wat het zegt over hoe de wereld in elkaar zit. Ze geeft zichzelf, net als de bezoeker, ruimte voor ontdekkingen en verenigt op merkwaardige wijze de creativiteit van wetenschap en kunst.

(1) Caroline Pauwels, 'De mars op Mars', De Tijd, 24 februari 2021