Alles over kunst

Expo

Drawing in Practice

Marc Ruyters

De Philippe Vandenberg Foundation organiseert een projectweek voor kunststudenten. In het voormalige atelier van schilder Philippe Vandenberg (1952-2009) en het La Cambre in Brussel vindt tussen 20 en 24 januari ‘Drawing in Practice’ plaats. Studenten uit vier prominente Belgische kunstscholen worden er geïnspireerd over de mogelijkheden van de tekenkunst.

Philippe Vandenberg, ‘No title’, 2007, Highlighter and pencil on paper, 42 x 29.7 cm. Courtesy Estate Philippe Vandenberg

Sinds het overlijden van Vandenberg in 2009 ondersteunen zijn kinderen de verspreiding van zijn oeuvre. Hun krachtenbundeling in de Philippe Vandenberg Foundation leidde tot tentoonstellingen in New York, over Hamburg tot Seoul. Vandenberg wordt vandaag erkend als één van meeste radicale naoorlogse kunstenaars in België.

De Foundation is naast een centrum voor conservatie, onderzoek en presentatie een plaats van verbinding rond het oeuvre van Vandenberg. Een en ander wordt gebundeld rond de solotentoonstelling ‘Philippe Vandenberg: Molenbeek’, die in het najaar opent in BOZAR Brussel. Deze eerste institutionele tentoonstelling over Vandenberg in België zal de geëngageerde kunst uit zijn Molenbeekse jaren (2005-2009) onderzoeken met meer dan 400 werken op papier.

‘Drawing in Practice’ (20-24 januari) markeert de start van deze initiatieven. Deze projectweek is een samenwerking met vier prominente Belgische kunstscholen: erg (Brussel), La Cambre (Brussel), KASK (Gent) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Kunststudenten uit verschillende richtingen worden er aangemoedigd om de plaats van de tekenkunst in hun praktijk te bevragen in dialoog met het oeuvre van Vandenberg.

Presentaties en workshops gaan door in het atelier van de kunstenaar in Molenbeek en het La Cambre onder begeleiding van academici, kunstenaars en curatoren zoals Nico Dockx, Carine Fol, Pélagie Gbaguidi, Emilio López-Menchero en Peter Verhelst. De hierbij aansluitende conferentie ‘Drawing as Practice’, die plaatsvindt op 2 april van dit jaar in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, zal het statuut van de tekenkunst vanuit een theoretisch perspectief belichten.