Alles over kunst

Expo

Dance the World! in KNSTWRK Edegem

Marc Ruyters

Praktische info

Open donderdag 13, 15, 16, 22, 23 en 24 mei van 11 tot 17 u in KNSTWRK @ Fort V, Vestinglaan 55 Edegem.
Performances op zondag 16 mei vanaf 14 u. Meer info op www.orfeo.be/kunstwerk

Van 13 tot 24 mei organiseert de artistieke organisatie Orfeo een tentoonstelling in KNSTWRK (voorheen KUNSTWERK) in Fort 5 in Edegem. Dance the World! is een experiment met video-installaties, performances en fotografie van Marie-Jo Lafontaine, Nathalie Vanheule, Kaori Ishiguro, Judith Clijsters en fotograaf Marc Wellens.

Still uit Dance the World! van Marie-Jo Lafontaine

KNSTWRK is een gloednieuw initiatief rond hedendaagse beeldende kunst in Fort 5 van de Antwerpse fortengordel, gesteund door de gemeente Edegem, en wil in dat genre een lokale hotspot worden in de Antwerpse Zuidrand, zoals dat in de Noordrand ook is gegroeid met KunstINgang in het cultureel centrum van Merksem.

Tijdens twee verlengde weekends (OH Hemelvaart en Pinksteren) is de tentoonstelling gratis te bezoeken. Wel met registratie en een tijdslot om de corona-voorschriften te respecteren.

Deelnemende kunstenaars zijn Marie-Jo Lafontaine, die haar bekende video ‘Dance the World’ toont, met vier opeenvolgende dansen in de beweging en het ritme van de tango, de flamenco, de oosterse dans en vervolgens in de omwentelingen van een islamitische toldans.

Still uit The color of water and tears van Nathalie Vanheule

Hedendaagse kunstenaar Nathalie Vanheule toont 2 video’s in een aparte setting: Burning eyes en The colour of water and tears. In de droge gracht van het binnenfort brengt ze op zondagmiddag 16 mei een live performance The Starting Point, een voorstelling die ze ook al in tijdens de Biënnale in Venetië liet zien.

Kaori Ishiguro is een Japanse danseres die samen met muzikant Anton Lambert een dansperformance ontwikkelde in de Artesis hogeschool in Antwerpen. Omwille van de covid-beperkingen waren ze genoodzaakt om hun live vertoning om te zetten in een video-installatie, die nu in KNSTWRK getoond wordt.

Marc Wellens is gespecialiseerd in dansfotografie. Hij fotografeert onder andere voor het Conservatorium van Antwerpen, zoals de reeksen The End en The Kuru Field of Justice.

In de performance You and me anytime anywhere creëert Judith Clijsters een sociale ontmoeting tussen performer, omgeving en publiek. Ook die performance is te zien op zondag 16 mei. Hiervoor zijn aparte tijdslots voorzien en maken de bezoekers deel uit van de performance.