Alles over kunst

Expo

Chéri Samba in Corridor

Marc Ruyters

Praktische info

Chéri Samba in Corridor, Leopoldstraat 55 Antwerpen, tot 9 augustus. Open vrijdag en zaterdag van 13 tot 18 u. www.corridorgallery.be .

De nieuwe galerie Corridor in Antwerpen pakt voor haar tweede tentoonstelling (na de succesvolle openingsshow met Werner Mannaers) weerom groot uit, met schilderijen van Chéri Samba, wellicht een van de bekendste kunstenaars in Afrika. Dertig jaar terug had hij een grote solo in het toenmalige PMMK (Provinciaal Museum voor Moderne Kunst) in Oostende, sindsdien stelde hij nog enkele keren in België tentoon, onder meer in Brussel en Tervuren. Overigens is zijn internationale curriculum overweldigend, met tentoonstellingen in topmusea en kunstencentra over de hele wereld.

Chéri Samba, ‘Chic. Chique’, olie op doek. Courtesy Corridor Gallery

Het werk van de Congolees Chéri Samba (1956) is dan ook heel toegankelijk: figuratief, met vrolijke kleuren, veel tekst én vaak met bijtende humor. Hij neemt het in zijn sterk narratieve schilderijen op voor de kleine (zwarte) man, tégen sociaal onrecht, machtsmisbruik, racisme, nationalisme en andere vaak koloniale plagen. Zo hekelt hij in Tour de Babel het taalimperialisme, niet alleen in Afrika, maar ook in de voormalige USSR, ex-Joegoslavië en elders. Op een ander schilderij werkt hij rond het dubbelzinnige woord chique, dat ook voor ‘teek’ staat en zie je hoe bij een jonge Afrikaan een teek wordt weggenomen: het woord is in de Congolese volksmond ook een epitheton voor ‘blanke missionarissen’. In het werk Ecole Maternelle, een ogenschijnlijk lieflijk tafereel in een dorpsschool, pleit hij dan weer voor een nieuwe, eigen benaming voor deze bevoogdende Franse term. En zelfspot kent hij ook: op een werk met een groepje zwarten rond een Christus-figuur valt te lezen: Casserolles vides, ils attendent dans le pauvre le sauveur Jesus Christ, alors qu’ils sont entourées de terre fertile, eau, savane et fôret.

Slechts een dozijn werken van Chéri Samba hangen in Corridor, maar het is een prettig en hartverwarmend weerzien. In de komende herfst krijgt hij een nieuwe tentoonstelling bij NICC in Brussel. Corridor pakt dan uit met Charlemagne Palestine.