Alles over kunst

Expo

Aurélie Gravas in Alice Gallery

Pieter Vermeulen

Praktische info

Aurélie Gravas, TIPEES tot 14 maart bij Alice Gallery, 4 rue du pays de Liège, Brussel. Open wo-za van 14-18 u. en op afspraak. www.alicebxl.com

Aurélie Gravas (1977) is een kunstenaar die studeerde in Marseille en sinds 2004 woont en werkt in Brussel. Bij Alice Gallery toont ze nu een nieuwe reeks van werken onder de titel TIPEES. Gravas maakt gebruik van een fel coloriet en tast schilderkunstig de grens af tussen figuratie en abstractie. Haar organische motieven doen denken aan Rousseau, Miro, Klee of Morandi.

Interieur avec Sonia (huile, spraypaint, charcoal on canvas) (c) ALICE GALLERY & Aurélie Gravas

De landschappen en stillevens die ze op doek zet zijn evengoed weergaven van persoonlijke stemmingen, uitgevoerd in gemengde technieken (krijt, spuitverf, olieverf, houtskool, collage) die een plezier zijn om van naderbij te bestuderen. Een synesthetisch genot, als het ware, en het hoeft dan ook niet te verbazen dat Aurélie Gravas tevens muzikante is bij het ensemble La Femme d’Ali.

Haar doeken en songs delen vaak dezelfde titels, wat intrigerende synergieën oplevert tussen beeld en geluid, tussen galerie en studio. In het midden van de galerieruimte staan een aantal instrumenten opgesteld die geactiveerd worden in een live concert – een beproefde mise-en-scène van Gravas die een narratieve laag toevoegt aan de werken. Zo gebeurt het ook dat patronen in haar werken afgeleid zijn van bepaalde props in het atelier, zoals de roze bordkartonnen figuur Sonia wier portret hier ook te zien is. Intermedialiteit is dus niet onbelangrijk in Gravas’ praktijk, waardoor ze er telkens in slaagt om het schilderkunstig medium op te rekken. Dat resulteert in werk dat vitalistisch, speels en intens is.