Alles over kunst

Expo

Anti-Peinture bij Callewaert-Vanlangendonck Gallery

Marc Holthof

Praktische info

‘Anti-Peinture’ tot 30 november bij Galerie Callewaert - Vanlangendonck, Wolstraat 21-23, Antwerpen. Open van donderdag tot zaterdag, van 13u tot 18u. www.callewaert-vanlangendonck.com

De Antwerpse Galerie Callewaert - Vanlangendonck werd 7 jaar geleden opgericht en toont vandaag werk in drie verschillende ruimtes: twee kleine aan beide hoeken van het Coppenolstraatje dat uitkomt in de Wolstraat én een grote ruimte aan de Sint-Jacobsstraat 17 (met prachtig zijzicht op de Sint-Jacobskerk).

Lucio Fontana, ‘Concetto spaziale’, 1967
Naast tentoonstellingen van hedendaagse kunst van o.m. Koen Van den Broek, Guillaume Bijl, Timothy Segers, Jef Meyer en Daems van Remoortere toont de galerie vooral abstracte kunst uit de jaren veertig, vijftig en zestig - van Cobra tot Zero. De belangstelling daarvoor is groeiende sinds de grote Zero-tentoonstelling in het Guggenheim NY vijf jaar geleden. Ook in eigen land: zie het Verbaet Center in Antwerpen. Of de grote tentoonstelling ‘Painting Belgium - abstractions in time and space 1945-1975’ die tot 7 december loopt bij Valérie Bach in Brussel, met daarbij een mooie hommage aan G-58 beeldhouwer Jan Dries.

Brecht Callewaert en Yoeri Vanlangendonck tonen en verkopen niet alleen werken, ze beheren ook de nalatenschap van schilder Guy Vandenbranden (1926-2014) en publiceren catalogen over zijn werk en dat van tijdgenoten. Ze documenteren hun tentoonstellingen bovendien met brieven, foto’s en publicaties uit de periode.

Onder de titel ‘Anti-Peinture’ presenteren zij nu in de twee galerietjes aan de Wolstraat een kleine, maar fraaie selectie van werk en documenten uit die periode. ‘Anti-Peinture’ was de titel de laatste tentoonstelling die de G-58 beweging in 1962 in het Hessenhuis hield. G-58 bracht de moderne kunst naar Antwerpen en Vlaanderen, maar de beweging had ook internationale connecties. De galerie wil de sfeer van deze historisch belangrijke expo reconstrueren met tekeningen, schilderijen en reliëfs van Belgische kunstenaars als Guy Vandenbranden, Paul Van Hoeydonck, Bram Bogart en Walter Leblanc maar ook van buitenlandse artiesten als Piero Manzoni, Lucio Fontana, Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters.

Omwille van de intieme ruimtes wordt vooral klein, maar fraai werk getoond. Het doet bv. verfrissend aan om twee vroege, kleine assemblages van Vic Gentils te zien. Of een 'Concetto spaziale’ uit 1967 in plexi van Lucio Fontana. Eén van de meest verrassende werken is van de hand van Bram Bogart, beroemd om zijn dikke materieschilderijen. Van hem wordt een erg sobere, Japans aandoende, tekening met inkt op papier uit 1969 getoond.

In de ‘grote’ galerie aan de Sint-Jacobsstraat is nog tot 26 oktober een tentoonstelling te zien gewijd aan Paul Van Hoeydonck (1925) en zijn ‘Man in space’, alias ’Fallen Astronaut’, het allereerste kunstwerk op de maan. Met werken en documenten wordt deze periode - grofweg de jaren zestig - uit de carrière van de, nog altijd actieve, Van Hoeydonck belicht.