Alles over kunst

Expo

10 jaar Edition Populaire

Marc Ruyters

Praktische info

Bloemstraat 20, 2140 Borgerhout & Bleekhofstraat 22, 2018 Antwerpen. Tot en met 12 juli 2020. edition-populaire.be

Sinds 9 mei 2020 bestaat Edition Populaire tien jaar. Edition Populaire is een niet-commerciële, onafhankelijke vitrinegalerie in de Bloemstraat in Borgerhout die dag en nacht te bezichtigen is. Edition Populaire wil kunst brengen in het straatbeeld en richt zich zo tot de buurtbewoner, de passant en de kunstliefhebber.

In 2010 startte de vitrinegalerie met een presentatie van Otobong Nkanga. Nadien volgden tientallen presentaties van zowel jong aankomend talent, gevestigde waarden als historische figuren. Nu loopt Tous Ensemble, de 41ste tentoonstelling van Edition Populaire. Tous Ensemble is de slogan van de Rode Duivels tijdens kampioenschappen en is nu ook de titel van de groepsexpo met als thema voetbal.

Edition Populaire bevindt zich in een levendige wijk in Antwerpen-Borgerhout waar voetbal voor vele inwoners enorm belangrijk is. Er is het beroemde voetbalpleintje op de hoek van de Bloemstraat waar jaarlijks het toernooi SHOOT! wordt georganiseerd en waar tal van bekende voetballers hebben leren sjotten als kind. Er zijn tevens tientallen theehuizen in de buurt waar de ganse dag voetbal op tv wordt getoond en uiteraard zijn er ook de goktenten waar men komt wedden op voetbalwedstrijden over heel de wereld. Als de Rode Duivels, het Marokkaanse elftal, de Poolse nationale ploeg, Rusland, RDC en/of bijvoorbeeld Senegal een match spelen is de spanning te voelen in de straten.

Edition Populaire speelde al langer met het idee om een expo te maken rond voetbal en op die manier nog meer aansluiting te vinden bij de verschillende buurtbewoners. Het tienjarig bestaan van Edition Populaire én het geplande Europese Kampioenschap voetbal leken dan ook een mooie aanleiding voor een groot kunst- en volksfeest, maar door de afgelasting van het kampioenschap wordt een en ander nu beperkt tot de vitrinetentoonstelling.

‘Tous Ensemble’ toont in de twee vitrines werk van Otobong Nkanga (Nigeria), Bert Huyghe (België), Franz West (Oostenrijk), Damien De Lepeleire (België), Bram Van Meervelde (België) , Philip Aguirre y Otegui (België), Sam Nhlengethwa (Zuid-Afrika) en Ralf Kokke (Nederland).