Alles over kunst

Artikel

Nieuwe HART in de winkel

Het novembernummer (229) ligt vandaag in de winkel. De instructies voor het coverontwerp zijn deze maand door Matt Mullican opgesteld en de kunstenaarsbijlage is van Moosje Moti Goosen.

De Duitse kunstenaar Reinhard Mucha is ongetwijfeld een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. In zijn thuisstad Düsseldorf is er nu een tweeledige retrospectieve in K20 en K21. Terwijl de Grabbe Halle van K20 ruimte biedt aan drie omvangrijke installaties, stippelt K21 een parcours uit langs dertien zalen waar werk uit de laatste veertig jaar wordt bijeengebracht. Naar aanleiding van dit retrospectief gaat Anton Pereira Rodriguez dieper in op zijn oeuvre. Lees het hier.

Christine Vuegen is in gesprek gegaan met Renato Nicolodi. De Belgische kunstenaar met een Italiaanse grootvader maakte snel opmars met asgrauwe en zwarte sculpturen in beton of massieve eik, die doen denken aan bunkers, tempels, herdenkingsmonumenten en architectuur uit een gitzwart verleden. Nu komt hij voor de dag met de secuur uitgewerkte expositie Clair/Obscur. Alle werken zijn speciaal gemaakt voor de witte Patio Gallery in het galeriecomplex KANAAL van Axel Vervoordt in Wijnegem. Voor het eerst spierwitte sculpturen in acrylhars, een nieuw materiaal, en voor het eerst schilderijen op zo’n groot formaat en op doek. Wandelt Renato Nicolodi naar een witte periode in zijn werk?

Jessica Gysel was bij de persopening van Anne Imhofs nieuwe tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam en brengt verslag. Begin dit jaar trok de gevierde Duitse kunstenaar naar Moskou voor een grote nieuwe show in het Garage Museum of Contemporary Art, maar als reactie op de oorlog tegen Oekraïne besloot het museum zijn tentoonstellingsprogramma met onmiddellijke ingang op te schorten. Imhof zat zonder locatie, maar gelukkig sprong het Stedelijk bij. Dat presenteert nu in samenwerking met Imhofs galerie Sprüth Magers in Londen als eerste YOUTH, de show die niet mocht zijn.

Verder komt in dit nummer onder andere het nieuwe kunstenaarsattest aan bod, staan we stil bij de zestiende Biënnale van Lyon en is er een tweede reflectie op de zevende Biënnale van Lubumbashi, een gesprek met Matt Mullican naar aanleiding van zijn nieuwe werk bij Galerie Micheline Szwajcer, een portret over het werk van Haseeb Ahmed en een stuk over het ontroerende portret dat filmmaker Jess De Gruyter maakte over de Antwerpse performancekunstenaar Hugo Roelandt, en nog veel meer, zoals Begüm Erciyas, TR Ericsson, de tentoonstelling Fitting In in Z33, Fiona Tan en Wim Cuyvers.

Fijne maand en veel leesplezier!