Alles over kunst

Kunst of Architectuur  HART Nr. 197

Radicaal bouwen

BAUKUNST
Koen Van Synghel

Praktische info

BAUKUNST Performance and Performativity tot 5 januari in BOZAR, Ravensteinstraat 23, Brussel. Open di-zo van 10-18 u., do tot 21 u. www.bozar.be

BAUKUNST omarmt het bouwen maar overstijgt meteen de zakelijke ingenieurslogica door dat bouw
Welke ambitie schuilt er achter een architectenbureau dat zowel ‘bouwen’ als ‘kunst’ in zijn naam voert? Rakelt BAUKUNST de oude tweespalt op tussen ‘Bauwille’ en ‘Formwille’ of wil het ons daadwerkelijk meevoeren naar een nieuwe kunst van het bouwen?

Bouwen heeft nog altijd iets heroïsch. In het woord sluimert bovendien mystiek en de oermythe van het zuivere bouwen waar de vorm ontstaat uit de logica van het bouwen zelf. Geen frullen of stilistische overbodigheden maar het pure bouwen waar de zwaartekracht wordt getrotseerd en beelden uit materie en structuren ontstaan.

Sinds Martin Heidegger weten we ook dat de oude Germanen met het Hoogduitse werkwoord ‘buan’ maar één stamwoord hadden voor ‘bouwen’ en ‘zijn’. Wat mete…

Hotel de Biolley, City History and Fine Art Museum, Verviers, Belgium, 2014. Shortlisted Competition, 3rd price, © Maxime Delvaux + ArtefactoryLab (Olivier Campagne)