Alles over kunst

Tips van de Redactie

Art Rotterdam Week: 7 tips

Machteld Leij

Naast de beurs kent Rotterdam ook de Art Rotterdam Week. Alle culturele krachten van de stad bundelen zich in een bruisend programma. Hier enkele tips.

AVL Mundo

The Performance Show. Aan de rafelranden van de stad heeft kunstenaar Joep van Lieshout blijvend voet aan de grond gekregen. Met telkens een nieuwe draai aan zijn AVL Mundo, exposities, festivals, podium voor jonge veelbelovende kunstenaars, is deze plaats een bezoek waard. Speciaal voor Art Rotterdam speelt The Performance Show zich af met performances van onder anderen Kendell Geers, Feiko Beckers en Katja Heitmann. Joep van Lieshout stelt ook zijn eigen werk Pendulum tentoon, een immense industriële monsterklok.

Johannes Büttner, ‘The Factory’, 2020.

Keileweg nr 12-18. Kijk voor tijden op: artrotterdam.com/wp-content/uploads/2020/01/artrotterdam.com/wp-content/uploads/2020/01/TPS_MAP-2.jpg


A Tale of a Tub

Johannes Büttner, Wenn ich nicht hier bin, bin ich auf’m Sonnendeck. In het Justus van Effencomplex, weg van de massa stelt kunstenaar zich vragen over wat kunst en kapitalisme met elkaar te maken hebben, hoe macht en vervreemding elkaar in de hand werken. Soundscapes en installaties verraden een kritische kijk op de mensheid, op de rol van arbeid in dat geheel. Mensfiguren uit klei zijn verworden tot machines, aangestuurd door algoritmes.

Justus van Effenstraat 44. a-tub.org


TEC Art Rotterdam.

Alweer voor de zevende keer vindt TEC Art Rotterdam plaats in en rond de Witte de Withstraat, ooit vuige hoeren-en kroegenbuurt van Rotterdam, intussen the place to be voor toeristen en kunst. Dit festival laat muziek zien, game-kunst en spektakel met robotkunst. Quantum Supremacy is het thema. Ideaal voor wie alle zintuigen geprikkeld wil zien.

Ben Grosser, Order of Magnitude, 2019, still

2020.tecart.nl

Witte de With

WdW toont werk van Alia Farid. Ze gaat op zoek naar mensen die samen een sociaal netwerk vormen, los van overheid of instelling. Dat informele intrigeert. Ze filmde een gemeenschap op Haïti, op zoek naar de naweeën van wat ooit een revolutie was, nieuwsgierig naar hoe mensen regels buigen en interpreteren.

Witte de Withstraat 50. wdw.nl


TENT

In TENT, in hetzelfde gebouw als Witte de With, laat Gyz la Rivière – image archivalist wordt hij op de website van TENT genoemd- met zijn docufictieve film New Neapolis zien hoe Rotterdam zich als stad verhoudt tot andere havensteden in de wereld. Zie het als een associatieve, gecompileerde liefdesverklaring aan de stad.

Witte de Withstraat 50. tentrotterdam.nl


Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam toont in de expositie Extase prachtige, erotische vrouwenportretten van Sanne Sannes, fotograaf gedurende de jaren zestig.

Westzeedijk 341. kunsthal.nl


New Radicalism

New Radicalism is een vierdaags festival vol digitale kunst en cultuur, met jonge kunstenaars uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, soms ook geboren en getogen in Europa of in Rotterdam. Er zijn lezingen, masterclasses, er is een tentoonstelling en er zijn clubavonden. Locatie A (discussies en muziekprogramma).

Vijverhofstraat 15, Rotterdam. Locatie B (tentoonstelling): Zomerhofstraat 75, Rotterdam. newradicalism.world


Smaakt dit naar meer? Bekijk dan het volledige programma van de Art Rotterdam Week op www.artrotterdamweek.com