Alles over kunst

Artikel  HART Nr. 227

Broedplaats voor printed matter

50 jaar Frans Masereel Centrum
Tamara Beheydt

Praktische info

Op 15 oktober 2022 viert het Frans Masereel Centrum zijn vijftigste verjaardag met woorden van o.m. Anne-Mie Van Kerckhoven en Walter van den Broeck, een collectiepresentatie met werk van Max Selen, Kris Fierens en Kim Berman, artistieke interventies van Vaast Colson, de voorstelling van de lijvige onderzoekspublicatie, een eerbetoon aan Fons Mertens, een wandelparcours in de omgeving met interventies van Lisse Declercq, Lieven Segers, Karl Wouters en Ben Christiani, en de inhuldiging van een gedenksteen voor de architecten. De hele dag door zijn er ook demo’s in de werkplaatsen en concerten. De huidige tentoonstelling van Slavs and Tatars, Look Book, loopt nog tot 2 oktober 2022.

Het Frans Masereel Centrum bestaat vijftig jaar. Op 15 oktober vinden verschillende feestelijke activiteiten plaats, maar het hedendaagse kunstencentrum voor grafiek maakt van dit jubileum ook gebruik om de eigen geschiedenis en de werking onder de loep te nemen; er verschijnt een lijvige publicatie in samenwerking met de Universiteit Gent.

In 1962, na zijn studies grafiek aan de Antwerpse Academie, zocht de uit Turnhout afkomstige kunstenaar Fons Mertens een plaats voor zijn atelier, inclusief een groeiende verzameling drukpersen. Die vond hij in een oude hoeve in Houtum, aan de rand van Kasterlee. Hij stelde zijn werkplek ook open voor bevriende kunstenaars, maar vooral plaatste hij er — wellicht uit sociale, maar ook financiële overwegingen — een terras waar voorbijgangers konden halt houden en een pint drinken. Zo…

Liliane Vertessen, Hot and Cool, 1974, 54 x 78,5 cm, lithografie, collectie Frans Masereel Centrum