Wout Vercammen, Monsieur Propre , 1983, acryl op doek, 1000x1000 mm, courtesy Ronny en Jessy Van de Velde

Expo

Wout Vercammen in de Rossaert

Marc Ruyters

Het artistieke happening-geweld dat begin jaren zestig vooral uit Amsterdam kwam overwaaien, leefde nergens in Vlaanderen zo sterk als in Antwerpen. Kunstenaars als Yoshio Nakajima, Panamarenko, Hugo Heyrman en Wout Vercammen zetten rond 1965 de boel in de fik. Wout Vercammen werd de minst bekende van allemaal. Nu is er een overzicht van zijn werk te zien in De Rossaert, een van de toonplekken van galerie Ronny & Jessy Van de Velde.

Lees het artikel

HART lezen kan al vanaf € 6 per maand (digitaal) en € 9 per maand (print + digitaal)

  • Krijg toegang tot al onze artikels
  • Steun de redactie van HART
  • Wees als eerste op de hoogte van onze activiteiten
Productie-still uit MOBY DICK; or, The Whale , met boychild as Queequeg, 2022, courtesy Wu Tsang / Moved by the Motion & Schauspielhaus Zürich, foto Greg Amgwerd

Expo

Wu Tsangs Moby Dick in De Singel

Jasper Delva

MOBY DICK; or, The Whale is de nieuwe, stille film van de Amerikaanse regisseuse en performance-kunstenaar Wu Tsang. Ze herschrijft het bekende verhaal vanuit een postkoloniale en queer blik en doet dat met een taal die speelt met disciplines. Als volleerd walvisjager opent Tsang zo de jacht naar nieuwe en andere verhalen, wars van uitsluitende categorieën en perspectieven.

Lees het artikel

Openingsavond This is Ukraine: Defending Freedom , speech Volodymyr Zelensky, foto Valentyna Rostovikova

Expo

Pinchuk Art Centre in Venetië

Barbara De Coninck

In de Scuola Grande della Misericordia in Venetië opende op 21 april 2022 als officieel ‘collateral event’ van de negenenvijftigste Biënnale van Venetië de nood-tentoonstelling This is Ukraine: Defending Freedom @ Venice 22. De presentatie, georganiseerd door het PinchukArtCentre en de Victor Pinchuk Foundation in een partnership met het Buro van de President en het Ministerie van Cultuur en Informatie van Oekraïne, is een niet mis te verstane oproep tot solidariteit en een luide en onverholen schreeuw om hulp.

Lees het artikel

Els Dietvorst, This is what you came for, – © Els Dietvorst

Interview

Een gesprek met Els Dietvorst

Phillip Van den Bossche

Els Dietvorst woont sinds 2010 in een klein vissersdorp in Ierland, de eerste jaren samen met Orla Barry, op een schapenboerderij vlakbij het zeewater. Ik spreek haar over de tentoonstelling This is what + you came for, naar aanleiding van de BelgianArtPrize. Het is februari en de tentoonstelling is nog in wording. Voor dit interview zitten we allebei achter een scherm, elk aan de overkant van dezelfde zee.

Lees het artikel

Wael Shawky, Cabaret Crusades: Drawing #602 , 2021, grafiet, inkt, olieverf en verschillende materialen op katoenpapier, 57,2 x 76,2 cm. – © Wael Shawky, courtesy Lisson Gallery

Interview

Wael Shawky's droom

Zeynep Kubat

De Egyptische kunstenaar Wael Shawky (°1971) dompelt zijn toeschouwers onder in een verleidelijk en surrealistisch oeuvre over de gedeelde geschiedenis van oosterse en westerse culturen. Hij streeft geen politiek debat na, maar daagt ons uit om vastgeroeste narratieven te evalueren. In M Leuven toont Shawky drie omvangrijke en langlopende projecten: The Gulf Project Camp (2019-2021), Cabaret Crusades (2010-2015) en The Cave (2005). We reizen samen door zijn verbeelding van maatschappijen uit asfalt, grafiet, hout en Venetiaans glas.

Lees het artikel

Hans Op de Beeck, installatiebeeld The Settlement

Interview

Een gesprek met Hans Op de Beeck en een korte ontmoeting met Wim Henderickx

Kathleen Weyts

Van alle boeken die ik van Stefan Hertmans las, is De bekeerlinge het boek dat mij het meest aangreep. Het verhaal van Vigdis Adelaïs en David Todros is veel meer dan het relaas van een liefde tussen twee jonge mensen uit verschillende geloofsgemeenschappen. Het is het verhaal van een vlucht, een zoektocht naar geborgenheid en een nieuw leven, een verhaal over wilskracht en vertrouwen, een verhaal over religieus fanatisme, geweld, intolerantie, macht en expansiedrang.

Lees het artikel

Olphaert den Otter, elementen/vuur , 2009, ei-tempera op doek/paneel, 122 x 210 cm, collectie van de kunstenaar

Radicale Tijden

Radicale Tijden

Anna Tilroe

Anna Tilroe schrijft over een kunstwerk, foto, advertentie, film... waar ze door getroffen is en die relatie heeft met wat nu gebeurt. We leven in Radicale Tijden. Welke beelden komen daaruit voort? En waarom worden die als belangrijk gezien of uitverkoren? Of juist helemaal niet?

Lees het artikel

Daniel Buren, Le Décor et son Double tijdens Chambres d’Amis , 1986, – foto Dirk Pauwels

Artikel

Gesprek met Hanneke Groenteman

Hans Theys

Onze wereld lijdt aan de jeugd, dat is wetenschappelijk bewezen. Hans Theys laat enkele mensen die een beetje ouder zijn dan hijzelf vrijuit spreken over hun verlangens, illusies, strevingen en dwalingen, de dingen die ze liefhebben, de wereldbol en andere zaken die we niet mogen vergeten.

Lees het artikel

Kara Walker, Untitled , 1997-99, waterverf, inkt, gouache en pastel op papier, reeks van 13 werken, 26 x 18,1 cm, collectie Charlotte en Herbert S. Wagner III

Expo

Kara Walker

Els Roelandt

In mijn persoonlijk archief bewaar ik een foto van Kara Walker (°1969, USA) uit 2009. Ze poseerde voor me, zonder niet eerst zelf het beeld dat we zouden vastleggen te ensceneren. Ze zorgde ervoor dat de schaduw van haar silhouet zichtbaar op de grond werd afgetekend. De felle zon van Curaçao deed haar werk. We bevonden ons op de binnenplaats van het museum Kura Hulanda, in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Dat museum is gelegen op de plaats van een vroeger depot voor tot slaaf gemaakte mensen en documenteert een fragment van de geschiedenis van de Trans-Atlantische slavenhandel.

Lees het artikel

Ruben Bellinkx, Design for raw iron fence, version 3 , 2021, kleurpotlood op papier, 48 x 67,5 cm, – courtesy de kunstenaar en Geukens & De Vil

Expo

Black Sun van Ruben Bellinkx

Christine Vuegen

Tekeningen van Ruben Bellinkx tonen verrassende situaties, die meestal weinig realistisch lijken. Toch krijgt de kunstenaar het voor elkaar om ze daadwerkelijk uit te voeren. Wat dikwijls een jarenlange zoektocht vergt. Het is zover. In Be-Part Kortrijk, in de Paardenstallen, staan drie nieuwe films centraal in de solotentoonstelling Black Sun. Het gelijknamige werk bestaat uit twee 16mm-films in een picturaal zwart-wit: eerst zien we een zwerm zwarte vogels in de slaapkamer en dan een invasie van drones.

Lees het artikel

Design Fest Gent, foto Kevin Faingnaert

Expo

Design Fest Gent

Max Borka

‘Be Wild, Act & Change’ schreeuwt het kleurrijke motto van Design Fest Gent, een gloednieuwe biënnale die zich tien dagen lang over de Gentse binnenstad spreidt. Een even noodzakelijk als schitterend initiatief, en hopelijk zijn het dus maar de onvermijdelijke kinderziektes die ervoor hebben gezorgd dat de wat wankele utopie die in deze eerste uitgave wordt uitgedragen op een al te smalle basis rust, en dat ook de bezoekers die het evenement wil uitdagen al te zeer aan hun lot worden overgelaten.

Lees het artikel

Eglė Budvytytė, Songs from the compost: mutating bodies , imploding stars, 2020

Biënnale Venetië 2022

Bodylicious op de Biënnale

Jessica Gysel

Zaterdag 23 april is de 59ste editie van de Biënnale van Venetië geopend. Rondom het openingsweekend publiceren we dagelijks korte tips en impressies van opmerkelijke of minder opmerkelijke tentoonstellingen en evenementen. Jessica Gysel zag drie films op de Biënnale die extra support bieden in bizarre tijden.

Lees het artikel

Globe Aroma, 2022, courtesy Kunstenpunt, foto Anne van der Pot

Artikel

UFO-bezoekersprogramma

Ezra Babski

Kunstenaarsinitiatieven en -platforms in Brussel en Vlaanderen staan vandaag de dag voor heel wat grote uitdagingen. UFO, een samenwerkingsverband tussen zes atelierorganisaties in Vlaanderen en Brussel probeert hier verbetering in te brengen. De vraag is hoe. Ezra Babski trok naar Brussel tijdens het UFO-bezoekersprogramma, dat eind maart voor het eerst werd georganiseerd.

Lees het artikel

Guffond at CTM festival Berlin, 2020, visuals by Ilan Katin, photo Udo Siegfriedt

21 Tracks for the 21st Century: Jasmine Guffond

HART magazine and Q-O2, a Brussels-based space for experimental music and sound art, join forces with 21 Tracks for the 21st Century, a series of playlists to gear ourselves for our present century. We ask our guests: what music does this century need? Each time, we invite one artist, thinker or musician to prepare a playlist of those sounds, songs and pieces of music that will best arm their listeners with the tools to approach what is left of this young century. This month's guest is Berlin-based, Australian sound artist Jasmine Guffond.

Lees het artikel